Boerderijwinkel van Hoeve Clarebout sluit definitief de deuren: “Mijn schoonmoeder heeft haar pensioen meer dan verdiend”
Een instituut dat de deuren sluit: na bijna 50 jaar producten rechtstreeks van de landbouwer naar de klanten te brengen, sluit de boerderijwinkel van Hoeve Clarebout de deuren. Voor Bernadette Onraet begint nu een nieuwe periode in haar leven, die van het pensioen. “Al zeggen we nooit nooit natuurlijk.”
Het verhaal van de hoevewinkel brengt Bernadette terug naar het jaar 1975. “Ik besloot om te beginnen met de verkoop van producten die afgeleid werden van onze zuivelproductie. Producten die we dus hier gewoon op de boerderij maakten. Dat was toen nog vanuit onze woonkamer want van een echte organisatie was er niet meteen sprake.”
Samen met haar echtgenoot Paul Clarebout stond Bernadette, zonder dat ze het zelf wist, aan de wieg van een nieuw Komens fenomeen: de hoevewinkel. “Het idee sloeg aan, mensen vonden hun weg naar onze boerderij en we konden de productie opdrijven. Uiteindelijk konden we het niet langer bolwerken in onze living en bouwden we, als eerste in de gemeente, een hoevewinkel op het erf.”
Lange dagen
Met de extra werklast, kwam ook de nood aan extra mankracht. “En dat is waar ik dan ben bijgesprongen”, lacht Charlotte Dobbels. De schoondochter van het echtpaar hielp zo mee de winkel vorm te geven. “Uiteindelijk konden we nog een extra paar handen gebruiken. Al is de zoektocht naar werknemers geen evidente zaak. De dagen zijn lang en beginnen veelal om 5 uur ’s morgens. Het einde van de dag? Dat weet je nooit zeker omdat je mee moet draaien op het ritme van de boerderij. Nog maar weinig mensen staan hiervoor te trappelen. En aan de andere kant raakten we ook erg op elkaar ingespeeld. Daar dan nog iemand nieuw bij plaatsen? Dat leek geen goed idee.”
Na bijna 50 jaar actief te zijn, lonkt nu het einde. “Mijn schoonmoeder heeft heel haar leven keihard gewerkt en keek nooit op de klok. Ze heeft haar pensioen meer dan verdiend. Eigenlijk wilden we de winkel al op 1 januari al sluiten. Dat werd toen Pasen en toen werd het nog eens uitgesteld. Op 1 juni gaat de nu effectief op slot, al blijft het gros van het materiaal hier wel nog staan. We zeggen nooit nooit.” (SR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier