Bijna 300 jobs op de helling: bij gebrek aan overnemer sluit Waregemse MC Three Carpets de deuren

Het textielbedrijf Mc Three Carpets aan de Mannebeekstraat in Waregem. © Google Street View
Redactie KW

McThree Carpets & Yarns, het gekende tapijtenbedrijf gevestigd langs de E17 in Waregem, heeft aangekondigd de deuren te sluiten, wat een schokgolf door de regio veroorzaakt. Hierdoor dreigen bijna 300 werknemers hun job te verliezen. De vakbonden en het bedrijf bekijken nu wel wat de verdere mogelijkheden zijn. “Kan Mc Three Carpets bijvoorbeeld niet verdergaan in een mini-versie?”, klinkt het Yrida Decroubele die de situatie opvolgt voor ABVV.

Het bedrijf, opgericht in 1989 door wijlen ‘captain’ Lucien Vanwynsberghe, stond bekend als een toonaangevende fabrikant van machinaal geweven tapijten, voornamelijk op basis van polypropyleen, en bediende voornamelijk de West-Europese residentiële markt. Het verkocht tapijten in meer dan 70 landen.

Onder druk

Helaas werd McThree de laatste jaren geconfronteerd met toenemende concurrentie vanuit lageloonlanden, structurele overcapaciteit en prijsdruk op internationale markten. Financiële crises, de impact van de Brexit, devaluatie van de Turkse lira, en recentelijk de Russische inval in Oekraïne, hebben de tapijt- en textielmarkt onder druk gezet.

De wereldwijde economische vertraging door de COVID-19-pandemie leidde tot een tijdelijke opleving in de vraag naar interieur- en textielproducten, maar McThree kon hier niet van profiteren vanwege versnelde investeringen en kosten tijdens deze periode. De terugval in de vraag naar tapijtproducten heeft het bedrijf verder onder druk gezet.

300 werknemers

Het management van McThree benadrukt structurele marktproblemen, waaronder sterk gestegen energieprijzen na de Russische inval in Oekraïne, wat resulteerde in toenemende inflatie, oplopende rentelasten en verminderd consumentenvertrouwen. De bestellingen zijn sterk afgenomen, de productievolumes zijn gedaald, en economische werkloosheid biedt geen oplossing meer.

Door deze beslissing dreigen bijna 300 werknemers hun job te verliezen.

Mini-versie?

“De werknemers kwamen dinsdag na het overleg te weten dat het bedrijf ermee ophoudt”, vertelt Yrida Decroubele die de situatie opvolgt voor ABVV. “Zoals het er nu voor staat, komt er een volledige sluiting van het bedrijf. Dinsdag kwamen de arbeiders dat te weten en meteen daarna gingen ze naar huis. Vandaag, woensdag, zijn ze echter al opnieuw aan het werk.”

“Er zijn nu drie vergaderdata gepland tussen de vakbonden en het bedrijf, geheel volgens de wet Renault (volgens de procedure Wet-Renault is de werkgever verplicht om voorafgaand aan een collectief ontslag een ‘informatie- en consultatieronde’ te organiseren, red.). In een eerste fase kunnen er vragen worden gesteld en zo gaan we de intentie, die nu een volledige sluiting is, van het bedrijf proberen om te buigen. Kan Mc Three Carpets bijvoorbeeld niet verdergaan in een mini-versie?”

“Er was voordien al veel tijdelijke werkloosheid in de firma, maar misschien bestaat er een mogelijkheid dat een beperkt aantal jobs behouden blijft in een kleinere versie van het bedrijf. De drie vergaderdata zijn gepland nog voor de kerstvakantie en we hopen dus tegen dan ook al meer te weten”, besluit de vakbondsvertegenwoordigster. (GDW/RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier