Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft officieel de sites Nelca Noord en Zuid aan weerszijden van de Stationsstraat geopend. Bijna 15 jaar na het faillissement en 10 jaar nadat Leiedal de site aankocht herrijst er nu op die historische plek een nieuw stukje Lendelede.
Behalve Leiedal en de Global Estate Group van Luc Beke was ook de Vlaamse regering bij het project rond Nelca betrokken. Er was een subsidie van 3,5 miljoen euro mee gemoeid. “Omdat de ruimte in Vlaanderen schaars is, is het belangrijk om via brownfieldconvenanten oude en vaak verloederde bedrijfsterreinen een nieuw leven te geven”, zei minister Hilde Crevits. “Op die manier wordt er geen nieuwe groene ruimte aangesneden, maar wordt een verwaarloosde site geherwaardeerd. En dat is wat er met deze site in Lendelede gebeurd is.”
1.300 werknemers
De textielactiviteiten op de Nelca-site gaan terug tot 1879. “Op het hoogtepunt werkten er bij textielfabrikant Nelca 1.300 mensen”, zegt schepen van Economie Pedro Ketels (CD&V). “Ruim 7 hectare is nu ingericht als nieuwe ruimte voor kmo’s. Op termijn komen er ook nog woningen en appartementen. En er is eveneens veel aandacht voor de openbare ruimte en de leefbaarheid van de site.”
Luc Beke van de Global Estate Group benadrukte het belang van de samenwerking van de intercommunale Leiedal met een private partner als zijn groep. “Een mooi voorbeeld van reconversie”, zei voorzitter Wout Maddens van intercommunale Leiedal. “En vanwaar komt de naam Nelca”, vroeg Hilde Crevits zich af. “Ik denk dat het de ‘Ne’ van Neirynck is, de ‘l’ van Lendelede en de ‘ca’ van Carine Dewaele”, dacht ze lachend luidop. Pedro Ketels corrigeerde: “De ‘ca’ komt van carpets!” “Al bij al een heel mooie dag voor Lendelede”, voegde burgemeester Carine Dewaele (CD&V) er nog aan toe. (IB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier