Bedrijf uit Oostende werkt mee aan eerste vrouwelijke robot in Saoedi-Arabië

Redactie KW

Talemate, het Oostendse bedrijf van Fabrice Goffin en Tommy Deblieck, leverde software voor Sara en Muhammad, de eerste humanoïde robots van Saoedi-Arabië. Hun software wordt straks door wereldspelers gebruikt en dat wakkert de ambities aan: “We willen graag in zee gaan met een grote techspeler.”

“We waren beiden consultants in het Midden-Oosten en richtten in 2011 Qatar Belgium Modern Technologies, kortweg QBMT, op. Met dat softwarebedrijf hebben we ook Zora Robotics opgericht. We zijn bij het brede publiek daarmee wellicht het meest bekend van de robots Zora en Pepper. Mensen denken dat wij die robots maakten, maar we blijven een softwarebedrijf dat pionier is in het tot leven brengen van robots zodat iedereen die kan gebruiken”, zeggen Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.

Er volgden prijzen en erkenning voor de innovatie die ze deden. De uitvalsbasis voor de 20 werknemers is nu de Zandvoordestraat in Oostende, schuin over het bouwbedrijf van Bart Versluys. Die ondernemer nam enkele jaren geleden trouwens een belangrijke participatie in het bedrijf van Fabrice en Tommy. Nadien kwam ook de nieuwe naam: Talemate.

Drie pijlers

“Robotica is maar 20 procent van onze activiteiten”, zegt Fabrice. “40 procent is voor IOT of het verbinden met alles; van een slimme omgeving tot poorten op een luchthaven. 40 procent bevindt zich in de virtuele wereld, zoals bijvoorbeeld de ‘digital twin’. Daarbij maken we virtueel een exacte kopie van de echte wereld. Het laat bedrijven toe om dan in de virtuele wereld te testen wat er in de reële wereld zou gebeuren, zonder dat ze de kosten moeten maken voor een test in de reële wereld.”

“We tekenden recent met een wereldspeler maar laten het aan hem om dat bekend te maken.” Talemate werkt ook samen met steden op het vlak van energiebesparing. “We zorgen ervoor dat toestellen met elkaar in verbinding staan om te komen tot minder energieverbruik. Voor een Vlaamse centrumstad werken we nu een plan uit.”

Saoedi-Arabië

En er is ook belangstelling vanuit het Midden-Oosten. Voor Muhammed en Sara, de eerste humanoïde robots van Saoedi-Arabië, leverde Talemate de software. “Onze software is een soort Windows die de gebruiker de toegang geeft om dingen zelf te creëren, zonder technische kennis. Onze integratoren kunnen daardoor 20 keer sneller een project afleveren. QSS, onze partner in Saoedi-Arabië is zo’n integrator die onze software nodig had om de robot te programmeren. We waren daar aanwezig bij de voorstelling”, zeggen ze.

Rolstoel

Bij Talemate integreren ze nu hun softwareplatform in een rolstoel die automatisch rijdt tussen twee punten. “We zien de rolstoel als een robot. Ook hier gebruiken wij de logistiek om onze software te laten draaien. Het zal zijn toepassing vinden op luchthavens of in zorginstellingen waarbij de aanbieders alles zelf kunnen instellen. Wij kunnen eigenlijk aan de slag met elk gerobotiseerd toestel”, klinkt het.

Toekomstplannen

Bij Talemate zien ze het groots. “We hebben robots en software verkocht, maar we zijn in alle stilte toch vooral een Belgisch bedrijf dat op een Amerikaanse manier met software omgaat. We hebben al tien jaar onderzoek en ontwikkeling achter de rug. Europa is geen continent dat softwarebedrijven als het onze omarmt.”

“Hier staat op je balans wel de kost om de software te schrijven, maar is het niet toegelaten de waarde daarvan op je balans te noteren. We staan vandaag waar we staan door Bart Versluys die ons toeliet om onderzoek en ontwikkeling te doen. We willen nu een stap verder zetten. We willen de groei nu een grote duw geven en zijn daarvoor in gesprek met verschillende partijen. Het is de bedoeling dat Talemate een wereldbedrijf wordt. Je kunt groeien in Oostende, maar het is de bedoeling dat de groei er is in satellieten over de hele wereld. We zitten met Talemate nu in een overgangsfase.”

“Wereldspelers in de tech keken naar onze software en zeggen dat het uniek is” , zegt Tommy. Fabrice vult aan: “En toch is het een bewuste keuze om hier in Oostende gevestigd te blijven. De vraag is al gekomen om te verhuizen maar als West-Vlaamse ondernemers zitten we goed in Oostende.”

(Edwin Fontaine)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier