Beaulieu wil ook deel fabriek Oostrozebeke sluiten: 30 jobs gaan verloren

De groep verwijst als verklaring naar de wereldwijde daling van de vraag. © BELGA

Het West-Vlaamse textielbedrijf Beaulieu International Group (BIG) wil niet alleen zijn garenvestiging in Komen sluiten, maar ook de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke, zo blijkt donderdag uit een persbericht. Die tuftingactiviteit zou vanaf 2025 mogelijk verhuizen naar de Spaanse site van Beaulieu. De extrusie-activiteit blijft wel behouden in Oostrozebeke.

De directie verwijst voor de beslissing naar de financiële situatie. Beaulieu International Group realiseerde vorig jaar een omzet van 2 miljard euro en een brutowinst (ebitda) van 98,1 miljoen euro, tegenover 250 miljoen euro brutowinst in 2022. Tegelijk werd er voor 80,7 miljoen euro geïnvesteerd waardoor de vrije kasstroom “break-even” was. Voor dit jaar wordt geen dividend uitbetaald.

Goedkope import uit Aziatische landen

De groep verwijst als verklaring naar de wereldwijde daling van de vraag. Het volumeverlies kon slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden door de iets betere marges.

“In België voelden we vooral het effect van sterk gestegen arbeidskosten in combinatie met hoge energiekosten vanwege onze energie-intensieve activiteiten. Daarbovenop werden verschillende van onze divisies geconfronteerd met goedkope import uit Aziatische landen, die producten aanbieden tegen veel lagere prijzen dan producten uit eigen productie”, staat in het persbericht.

Banenverlies

“Als gevolg van deze cijfers en met een moeizaam herstel in 2024 in het vooruitzicht”, kondigde Beaulieu in april al de intentie aan om drie productiesites die structureel verlieslatend waren, te sluiten. Donderdag werd de sluiting van Berry Yarns (Komen) aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad, “waarbij productie-optimalisatie de voornaamste doelstelling is om de lagere marktvraag te counteren”.

De productie van garens wil de groep concentreren in het Franse Comines (zo’n 4 km verderop) en in China. De directie bevestigt dat er in Komen mogelijk 119 banen verdwijnen, zo’n 40 werknemers kunnen tewerkgesteld worden op de Franse site.

Kunstgrasfabriek

Ook werd de sluiting van de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke aangekondigd, goed voor het verlies van 30 banen. “Door te rationaliseren en dezelfde activiteiten te concentreren op één enkele site, kunnen we onze productie optimaliseren en de doorgedreven concurrentie vanuit Azië het hoofd bieden.”

“Deze ingrepen zijn niet alleen nodig om het bedrijf efficiënter te maken. Ze bieden ook de mogelijkheid om ons verder te specialiseren in de high-end markten en nichesegmenten zoals sports (kunstgras) en contract (garens), waarbij we een unieke positie kunnen innemen en dankzij innovatie en digitalisering betere en duurzamere producten kunnen bieden aan de klanten”, klinkt het.

De procedure in het kader van de wet-Renault werd opgestart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier