Bardò 27: gin als visitekaartje

Matthias Feys van Bardo 27 © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Bert Vanden Berghe

Matthias Feys runt sinds een jaar de wijn- en tapasbar Bardò in hartje roeselare. Als visitekaartje voor de zaak pakte hij uit met een eigen gin: Bardò 27. Matthias mag dan wel niet de ambitie hebben om een merk uit te bouwen, toch is hij naar eigen zeggen bijzonder trots op zijn huisgin.

Matthias Feys heeft al aardig wat horecaervaring. In 2011 bouwde hij met zijn toenmalige partner een oude dokterswoning in Menen om tot L’Epoque, een bistro die al vrij snel in de Gault&Millau-gids werd opgenomen. Matthias, die daarvoor een opleiding kok aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge had gevolgd, werkte tot dan in Knokke.

Sinds een jaar runt hij nu Bardò, een zogeheten after dinner bar, waar je kan genieten van wijn en tapas. “Ik serveerde ook heel wat gins en het idee kwam bovendrijven om zelf een gin te maken. Ik wilde daarmee uitpakken als een soort visitekaartje voor de zaak.” Hij sprak Heinz Van Roye aan, die met The Message Exclusive Gin ook een topper in huis heeft. “Op enkele maanden tijd had ik het smakenpalet bepaald en sinds december is hij te koop in mijn zaak. Ik bied hem ook aan als de huisgin en ik kreeg er al heel wat positieve reacties op. De hype rond gin mag dan wel even voorbij zijn, andere kapers op de kust zijn er niet meteen. Al merk ik wel dat rum duidelijk aan populariteit wint.”

Knoflook

Naast enkele klassieke ingrediënten is er ook knoflook in verwerkt. De blauwe kleur van de gin is dan weer te danken aan de lavendel. De logo op de fles verwijst naar het restaurant en de 27 in de naam is een knipoog naar zijn verjaardag. De vierkante fles is ook opvallend, al doet ze ook denken aan die van X-Gin. Toeval, zo noemt Matthias het zelf. De gin is in zijn eigen zaak te verkrijgen en niet in de handel.

Een nieuwe gin maken is niet meteen aan de orde. “Integendeel, mijn zaak staat over te nemen omdat en het is nog niet duidelijk of de gin deel blijft uitmaken van het restaurant dan.”

Bardò 27: gin als visitekaartje
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect serve

Bardò 27 is een gin op basis van citrus, waar naast tijm ook salie, rozemarijn, dragon en laurierblad in verwerkt zijn. Voor de citrustoets werd geopteerd voor limequat en kumquat. De nadronk is er eentje van look en vanille. De lichtblauwe kleur is dan weer te danken aan de lavendel. Bardò 27 wordt bij voorkeur gedronken met een takje lavendel en een schijfje limoen, met Fever Tree Meditterean als tonic.

www.bardo.be

Bardò 27: gin als visitekaartje

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.