Bakkerij Moerkerke viert deze maand zijn honderdste verjaardag. Het blijft bij dat eeuwfeest, want eind dit jaar verdwijnt de bakkerij door een gebrek aan opvolging. Al hopen huidige uitbaters Geert Moerkerke (60) en Annick Vanslambrouck (56) dat er alsnog een overnemer komt opdagen.
Geert Moerkerke is de derde generatie aan het roer van Bakkerij Moerkerke. “Mijn grootvader Camiel startte de zaak op 21 juni 1921”, vertelt Geert Moerkerke. “Hij baatte de bakkerij samen met zijn echtgenote Anna Vanheule uit. Na het vroegtijdig overlijden van mijn grootvader nam mijn vader Victor de zaak in 1954 over. Mijn pa vervulde op dat moment nog zijn legerdienst. Hij mocht na het overlijden van zijn vader per hoge uitzondering zes weken naar huis om er alles in goede banen te leiden. Overigens heeft hij die zes weken nog na zijn klasse moeten uitdoen.”
Ook kruidenierszaak
Victor kreeg later hulp van echtgenote Odette Huyghe bij het uitbaten van de bakkerij. Al die jaren bleef de bakkerij op dezelfde locatie in de Kasteelstraat op Stadenberg gevestigd, al veranderde het uitzicht natuurlijk wel met de jaren. “Zo zijn er op oude foto’s toegangstrappen tot de bakkerij te zien”, weet Geert.
“Aanvankelijk was de bakkerij ook een kruidenierszaak. Door de invoering van de BTW en de opkomst van de grootwarenhuizen werd begin jaren ’70 gestopt met de verkoop van kruidenierswaren. Net zoals zoveel andere dorpswinkels konden we de concurrentie met de warenhuizen niet aan. We namen toen ook kruidenierswaren mee op onze broodronde. Ook alcohol behoorde tot onze koopwaar.”
Met paard en kar
“Kerst en Nieuwjaar waren toen topdagen. De Roeselaarse drankenhandel Vyncke-Daels kwam in de eindejaarperiode drie keer per week langs met een vrachtwagentje vol sterke drank. Uiteraard waren het toen andere tijden. Klanten aan wie we alcohol leverden kregen een bewijs van hoeveel flessen ze gekocht hadden. De douane kwam toen bij ons ook controleren of het verkochte aantal wel degelijk klopte met de aangekochte voorraad.”
“Aanvankelijk gebeurden leveringen aan huis nog met paard en kar. We hadden hier bij de bakkerij zelfs een paardenstal. Pas kort na de Tweede Wereldoorlog werd overgeschakeld naar gemotoriseerde huis-aan-huis leveringen. De eerste wagen was een oude Ford die 10 liter ‘nafte’ per 100 kilometer verbruikte”.
IJdele hoop
Geert kwam in 1989 aan het roer van Bakkerij Moerkerke te staan. Naast de hulp van echtgenote Annick kon hij ook rekenen op vader Victor (90) die tot 10 jaar geleden nog op broodronde trok. “We hebben overigens nog steeds een grote broodronde die naast Staden ook Poelkapelle, Westrozebeke, Oostnieuwkerke, Zarren en Houthulst aandoet”, vertelt Geert. Ook moeder Odette Huyghe hielp mee in de zaak. “ De zaterdag voor haar overlijden was ze hier nog aan het kuisen ”, weet Annick. “Met de verkoop in de winkel stopte ze na de invoering van de euro.”
Geert en Annick zetten eind dit jaar een streep onder Bakkerij Moerkerke. “We hebben geen opvolgers”, aldus Geert, “Ook de kinderen van mijn broer hebben geen interesse om de zaak over te nemen. Ik hoop dat er toch nog een overnemer opduikt, al zal dat wellicht ijdele hoop zijn. Hoeveel bakkerijen wachten niet vruchteloos op een overnemer ?”
Klaaskoeken
Met de bakkerij verdwijnen ook een aantal specialiteiten. “Zo zijn onze klaaskoeken wijd en zijd gekend”, vertelt Geert. “Het recept en de vorm waarin ze gebakken worden zijn nog van mijn grootvader”. Chocolade is een andere specialiteit van het huis. “Al wordt die niet door mij gemaakt”, aldus Geert. “Ik heb het chocolade maken aan Annick geleerd en ze is er beter in dan ik.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier