Bredene verliest straks de bekende bakkerij Mistan, maar enkele honderden meter verderop in de Duinenstraat is Bakkerij Deschacht 2.0 heropend. “Met dochter Sara en schoonzoon Tim is de opvolging verzekerd, dus was investeren in een nieuwe inrichting een goede investering”, aldus zaakvoerster Marijke Vandenbroucke.
Bakkerij Deschacht is tijdens ons bezoek nog ‘under construction’. Wanneer Marijke Vandenbroucke, die al 20 jaar de bakkerij leidt, ons ontvangt, klinkt op de achtergrond het monotone gedreun van een boormachine.
Marijke is al 30 jaar in de bakkerswereld actief. De laatste 20 daarvan in Bredene, waar dochter Sara en schoonzoon Tim haar intussen bijstaan. “Het leek me een uitgelezen moment om de winkel grondig te verbouwen. Enerzijds omdat met Sara en Tim de opvolging verzekerd is, anderzijds omdat de collega’s van Mistan straks definitief de deuren sluiten. We wilden hun klanten niet aan hun lot overlaten. Vandaar dat je straks twee kassa’s in de compleet vernieuwde verkoopruimte zult vinden. Er komen ook extra broodmachines, alles om de grotere toevloed van klanten zo snel mogelijk te bedienen.”
Bakkerij Deschacht draait vandaag op 9 medewerkers. “Sara en ik nemen de winkel voor onze rekening, schoonzoon Tim is onze patissier en staat samen met twee bakkers en een stagiair in de bakkerij. Verder hebben we nog een poetsvrouw en twee verkoopsters in dienst.”
“Zeker wat patisserie betreft, kunnen de warenhuizen niet wedijveren met onze producten” – Marijke Vandenbroucke
Marijke wil geruchten over het verdwijnen van de tearoom, die in de oude verkoopzaal terug te vinden was, meteen de kop indrukken. “De tearoom blijft want die is een meerwaarde. Oudere klanten komen er wekelijks hun kopje koffie met iets zoets nuttigen, het is ook een leuke plek om een verjaardag te vieren,…”
Ook qua aanbod blijft Marijke zweren bij het oude vertrouwde. “Wij zijn vooral bekend om ons aanbod klassieke patisserie. Dingen als het traditionele zwaantje. Met die keuze maken we het onszelf wel niet makkelijk. Het is intensief werk. Een chocolademousse kun je vooraf kloppen, invriezen en de dag zelf opdiepen en versieren. Met zo’n zwaantje lukt dat niet.”
Kwaliteit blijft volgens Marijke het ordewoord voor de klassieke bakker. “Toen we hier begonnen, was er nog geen Colruyt of Albert Heijn in Bredene. We hebben leren leven met hun concurrentie. Maar geef toe, zeker op het vlak van patisserie kunnen de warenhuizen niet wedijveren met de artisanale bakker. Mensen halen hun pateetjes op zondag bij de bakker, toch?”
Of de Bredenaar zich in coronatijden vaker op de troost van een taartje werpt? “Je zou het denken maar wij ervaren dat alleszins niet zo. Een taartje eten, blijft een sociaal gebeuren. Onze ‘binnenbubbel’ wordt vandaag beperkt tot ons gezin. We kunnen tante Irma niet meer uitnodigen om op zondag samen een taartje te eten. Chocolade werd, vooral tijdens Pasen, dan weer wel druk afgenomen. En ook dat is logisch want waar kinderen anders bedolven worden onder de chocolade door hun voetbalclub, school of tekenacademie moesten ouders nu vaak voor het eerst zelf hun chocoladen paashaas kopen.”
Twee overvallen
Het is de gedreven zakenvrouw in Marijke niet aan te zien, maar haar verhuizing naar Bredene 20 jaar geleden was niets minder dan een vlucht vooruit. “We runden toen al 10 jaar een bakkerij met vijf winkels en 30 man personeel in Anderlecht. Twee gewapende overvallen zorgden ervoor dat we Brussel achter ons lieten. Bredene leek ons een uitgelezen plek om aan het verwerkingsproces te beginnen. En kijk, 20 jaar later staan we op de drempel van een nieuwe uitdaging.”
Bakkerij Deschacht heropent op maandag 29 maart. De sluitingsdagen (twee in de winter, een in de zomer) worden binnenkort afgestemd op die van bakkerijen in de buurt.
(Marc Mahieu)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier