De gemeenteraad heeft deze week beslist om de ondernemers opnieuw een financieel duwtje in de rug te geven. “Een constructieve beslissing voor de lange termijn”, vindt de Avelgemse ondernemersraad A-ntrepeneurs.
Burgemeester Lut Deseyn (gba Gemeentebelangen) liet er twee jaar geleden, bij het begin van haar legislatuur, geen twijfel over bestaan: Avelgem wilde opnieuw een sterke lokale handelskern uitbouwen. Maar in 2019
Deze zomer kwam het Avelgemse bestuur wel met een structureel ondersteuningsplan over de brug, maar door de tweede quarantaineperiode lijkt deze niet langer helemaal toereikend. Een tweede golf steunmaatregelen komt er evenwel niet.
Geen paniekbeleid
“In samenspraak met de ondernemersraad A-ntrepeneurs hebben we besloten om enkel de gebruiksduur van de Avelgembon, die normaal deze maand afliep, te verlengen tot 31 maart”, vertelt schepen van Financiën Caroline Valcke (gba Gemeentebelangen). “De gemeenteraad heeft uitvoerig gedebatteerd over andere financiële inspanningen, maar we willen niet al te driest omspringen met onze ondersteuningstoelages. De Avelgembon lijkt bijvoorbeeld vooral door gegoede Avelgemnaars gekocht te zijn. Het heeft zijn doelgroep, de minderbedeelde burger, dus niet echt bereikt. Het is dus momenteel niet duidelijk of de steunmaatregelen tijdens de eerste golf van de pandemie het beoogde doel hebben bereikt. De gemeente Avelgem is er dan ook vooral voor beducht om paniekbeleid te voeren, en overhaaste beslissingen te nemen waar het later spijt van krijgt. “Het heeft geen zin om er opnieuw tienduizenden euro’s tegenaan te gooien”, weet Caroline Valcke. “We weten nog niet hoe groot de financiële kater na de tweede lockdown zal zijn, en in welke sectoren de klap het hardst zal aankomen. Er kan bovendien zomaar nog een derde of vierde golf bijkomen. Neen, we promoten nu vooral duurzame hulp voor de lokale handelaar.”
Vijf steunpremies
Een eerste deel van die nieuwe, duurzame reddingsboei bestaat uit vijf ondersteuningspremies. De eerste, een starters- en vestigingspremie, is 1.500 tot 5.000 euro waard, en is bedoeld voor handelszaken in kernzones A, C en D. De uitbreidingspremie moet dan weer het tekort aan kinderopvang wegwerken, terwijl er ook maximaal 4.000 euro per pand wordt vrijgemaakt voor gevelrenovatie. Dat zou de aantrekkingskracht van de handelskern moeten vergroten. De gemeente focust voorts op de verfraaiing van de hoevewinkels én zet in op het wonen boven handelspanden. Ook deze zijn aan een premie verbonden.
“Deze premies zijn inderdaad geen kortetermijnmaatregelen”, duidt Stijn Devos , woordvoerder van de A-ntrepeneurs. “Maar ze zijn constructief op de lange termijn. De samenwerking met het bestuur? Die verloopt uitstekend. We hebben er bij de gemeenteraad op gehamerd dat de zones duidelijker gedefinieerd moesten worden, en dat werd meteen ingewilligd. Zo is zone A nu uitgebreid tot bij het Kerkplein. Ook de verlengde gebruiksduur van de Avelgembon is een mooie inspanning. We zijn tevreden. ”
De steunpremies zullen met terugwerkende kracht in werking treden. Handelaars die ná 31 december 2019 hun gevel renoveerden of een nieuwe zaak opstartten, hebben zo recht op de toepasselijke premie. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier