“Het vet geraakt voor ons van de soep, zeker na het driejarenplan van de overheid, waar drie keer een prijsopslag van 10 % werd doorgevoerd”, zegt Johan Lermyte die bij de grens in Adinkerke een tabakshandel uitbaat. “Intussen zijn er al tabakhandels verdwenen. Ik weet niet wat er door de Brexit zal veranderen, maar beterschap verwacht ik niet.”
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit. p>
In 1999 begon Johan Lermyte zijn tabakhandel. “Toen was de sigarettenprijs in Groot-Brittannië 5,5 keer duurder dan in België”, herinnert Johan zich. “Vandaag is de prijs hier voor de Britten nog zowat 63 % goedkoper. Het vet geraakt voor ons van de soep, zeker na het driejarenplan van de overheid, waar drie keer een prijsopslag van 10 % werd doorgevoerd. Intussen zijn er al een aantal tabakhandels verdwenen, wat voor de overblijvers het verlies een beetje compenseert. Anderzijds eisen de verzekeringsmaatschappijen dat we zwaar investeren in inbraakbeveiliging, omwille van de grenscriminaliteit. Uiteindelijk is het de consument die opdraait voor alle kosten. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, wat er door de Brexit zal veranderen, maar beterschap verwacht ik niet, en als het pond nog zou zakken, wordt het alleen maar erger.”
“Bijna al mijn Britse klanten vertellen hetzelfde verhaal: niemand had verwacht dat de Brexit een feit zou worden…”, zegt Johan Lermyte. “Ze wilden Europa eens flink wakker schudden, een schop onder de kont geven. Als ze van tevoren hadden geweten welke gevolgen dit kon hebben, dan zouden ze nooit voor de Brexit hebben gestemd. Zeker de jongere generatie, hoogopgeleiden en zakenmensen, zijn pro Europa.”
“Niemand dacht dat de Brexit een feit zou worden”
“Nu zal Groot-Brittannië problemen krijgen in de eigen huishouding. De bedoeling van Europa is toch samen sterker worden, samen streven naar vrede en een goed draaiende economie… Het streefdoel is een sterk Europa met goed gecontroleerde grenzen. Maar daar knelt ook net het schoentje: de Europese Unie had eerst moeten leren stappen voor ze wilde lopen… het ging allemaal te snel.”
“Het probleem van de Brexit zal niet op twee jaar tijd opgelost zijn, maar de Britten kunnen het proces niet meer omkeren. Ik vrees ook dat er in Zeebrugge problemen zullen komen, want daar wordt massaal geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. In België zien we nu al dat het toerisme vanuit Engeland erop achteruit gaat, want voor de Britten wordt alles hier duurder.”
Klok terugdraaien
“En, hoe moet het in de toekomst met de grenscontrole? Moet die opnieuw strenger, moeten we de klok terugdraaien en hier opnieuw douanekantoortjes installeren? Dan wordt Adinkerke terug in de tijd gekatapulteerd: vroeger stond het hier vol cafeetjes, waar de vrachtwagenbestuurders aan de toog hingen terwijl ze wachtten tot de douaniers hun papieren hadden gecontroleerd…”
Dossier Brexit
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier