Lemahieu Group haalt voortaan alle energie uit de grootste zonne-installatie van de stad. Samen met burgercoöperatie Beauvent investeerde het Oostendse hout- en platenimportbedrijf ruim een miljoen euro in 5.000 XL zonnepanelen.
De productiesite van Lemahieu Group, dat sinds 1923 een gevestigde waarde is in Oostende, zal van de zonne-installatie meer dan de helft groene stroom afnemen voor onder andere de verwerking en de verduurzaming van gezaagd hout en de productie van Thermowood, thermisch behandeld hout dat daardoor veel minder gevoelig is voor . De andere helft zal geïnjecteerd worden op het net met een groene stroom-label.
De installatie werd in enkele maanden tijd op het dak van het Oostendse bedrijf geplaatst en zal jaarlijks 2.000 MWh groene stroom produceren. Dat is een equivalent van het jaarlijks verbruik van 600 gezinnen. “Dankzij deze installatie reduceren we onze jaarlijkse CO2-uitstoot met maar liefst 920 ton”, zegt ceo Mike Lemahieu van Lemahieu Group. “Dat staat gelijk aan de uitstoot van 273 personenwagens. Onze groene ambities hebben tevens geleid tot het certificaat CO2-neutraal bedrijf.”
Samen met Beauvent
In kader van de samenwerking tussen Lemahieu Group en Beauvent werd een joint-venture opgericht. Beavent heeft eenzelfde project lopen bij Van Marcke in Kortrijk. “Het is de tweede grootste zonne-installatie in de geschiedenis van Beauvent”, zegt algemeen directeur van het bedrijf Frédéric Haghebaert. “Dit project komt bovenop de realisatie van een grote zonne-installatie deze zomer bij De Lijn in Oostende en onze nieuwe uitbreiding van het Warmtenet Oostende. Daarmee spelen we een grote rol in de realisatie van het klimaatplan ‘Leefbaar Oostende 2020’ van de stad Oostende. Dat plan draagt bij tot een significante reductie van de CO2-uitstoot in de stad.”
De nieuwe zonne-installatie stemt schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen) tevreden. “We hebben onze partnerorganisaties, bedrijven én burgers nodig om de doelstellingen mee te helpen organiseren. Eén van de maatregelen is het opschalen van de plaatsing van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken”, aldus de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier