4% meer vis aan wal in 2013, maar waarde met zelfde percentage achteruit

Redactie KW

Dat blijkt uit het tweede visserijrapport, dat dinsdag in Zaffelare werd voorgesteld.


De Vlaamse visserij was in 2013 goed voor een aanvoer van 22.800 ton, ter waarde van zeven miljoen euro. “De bedrijfsresultaten van 2012 laten een sector zien die nog net het hoofd boven water houdt”, klinkt het in het rapport. “Het gemiddelde bruto bedrijfsresultaat bedraagt voor het kleine vlootsegment 57.100 euro en voor het groot vlootsegment 134.900 euro.”

De sector wordt geconfronteerd met stijgende kosten, vooral energie, en kampt met lage prijzen, want de gemiddelde visprijs daalde tot 3,2 euro per kilo. “Daarnaast is er de concurrentie van vis uit derde landen, die vaak goedkoper is door de lagere standaarden voor milieu en sociale rechten.”

De levensvatbaarheid van de zeevisserij in Vlaanderen is onlosmakeijk verbonden met de trends die zich op internationaal en Europees niveau afspelen, zegt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), bevoegd voor Visserij. “We zoeken daarom, samen met de sector, naar toepassingen voor de hervormingsmaatregelen van de Europese Commissie omtrent duurzaamheid.” Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij wijst ons land daarvoor 41,7 miljoen euro toe.

De Vlaamse vloot telde vorig jaar 80 commerciële vaartuigen, de helft heeft Zeebrugge als thuishaven. Schol is met een derde van het aanvoervolume de belangrijkste soort, maar tong neemt de helft van de waarde in. De Belg eet volgens de VLAM jaarlijks 9,4 kilo visproducten, goed voor een waarde van 104 euro.

(BELGA)