Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) wil lokale besturen bijstaan in hun beleid rond ‘bedrijvige kernen’. 13 West-Vlaamse gemeenten ontvangen nu kosteloos en op maat begeleiding van de ‘Profploeg’. Dat is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Zo wil minister Crevits de Vlaamse handelskernen nieuw leven inblazen. Gemeenten kunnen nog tot 12 november een aanvraag voor de Profploeg indienen.
In 2020 stond 10,4% of meer dan 1 op de 10 handelspanden in Vlaanderen leeg, dat is een stijging van 0,7% in vergelijking met 2019 en bijna 5% meer dan in 2008.
“Leegstand in het centrum van een gemeente of stad kan voor verloedering of meer leegstand zorgen. Die leegstand noopt lokale besturen om onze kernen te herdenken. Innovatief omgaan met de ruimte die vrijgekomen is en op de kar springen van het concept ‘bedrijvige kernen’”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. “Daarom zet ik de Profploeg in om naar de gemeenten te gaan en concrete oplossingen aan te reiken om bruisende handelskernen te creëren. Ik investeer hier 1,5 miljoen euro relancemiddelen in. 33 Vlaamse gemeenten nemen hier het voortouw in en zullen binnenkort de Profploeg in hun handelskern kunnen verwachten.”
Wat ook opvalt, is dat de overgrote meerderheid van de gemeenten die hulp krijgen van de ‘Profploeg’ uit West-Vlaanderen komen. Die West-Vlaamse gemeenten zijn Nieuwpoort, Waregem, Wevelgem, Diksmuide, Wervik, Oudenburg, Gitsel, Koksijde, Torhout, Oostende, Oostkamp, Menen en Harelbeke.
Profploeg
De Profploeg is een team van experten die gemeenten kosteloos bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren. De experten zullen rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Het kan gaan over het ontdekken van verborgen parels met potentieel, het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern.
“Veel van onze handelskernen hebben absoluut nood aan een vernieuwende visie om hun aantrekkingskracht te versterken voor de lokale ondernemers en de ganse bevolking”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Bij UNIZO bepleiten we al jaren een beleid dat inzet op ‘bedrijvige kernen’ met, naast handel en horeca, een mix van ook andere bedrijven, diensten en activiteiten. De inzet van een Profploeg, op initiatief de minister, speelt volop in op die vraag en zal in heel wat gemeenten een boost geven aan het realiseren van die ambitie.” .
Ook na de individuele begeleiding zal samenwerking tussen gemeenten die gelijkaardige acties willen uitwerken gestimuleerd worden. Daarnaast zullen goede voorbeelden en innovatieve ideeën gedeeld worden in een digitale ‘vitrine’. Dit platform – ‘De Vitrine’ – moet ter inspiratie dienen voor alle lokale besturen.
VVSG
Niet alleen vanuit de Vlaamse overheid krijgen gemeenten ondersteuning. Ook de provincies en de VVSG dragen hun steentje bij op vlak van kennisopbouw en ervaringsuitwisseling. “Met ‘De Profploeg’ wordt ingespeeld op de ideeën die aan bod kwamen in het succesvolle participatietraject dat VVSG het afgelopen jaar organiseerde in samenwerking met minister Crevits. De VVSG zorgt, in afstemming met ‘De Vitrine’, ook in het verder traject voor de verspreiding van nieuwe kennis en goede praktijken naar alle Vlaamse steden en gemeenten,” zegt Wim Dries, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier