Wonderwaai en Café Koer in Den Hof: bezoekers enthousiast over Theater Aan Zee in Leopoldpark

In het Leopoldspark valt van alles te beleven tijdens Theater aan Zee. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het Oostendse Leopoldpark is overdag de plaats voor familievoorstellingen en ook ’s avonds de locatie om na te praten.

“Wonderwaai stelt het park open voor kinderen vanaf 3 jaar en hier is alles gratis”, zegt Soetkin Dewulf. De Oostendse is verantwoordelijk voor het familiepark. “Elke dag is er een andere voorstelling die twee keer gespeeld wordt om 11 en 16 uur. Er is een bijzonder gezellige drukte. Daarnaast zijn er ook workshops van verschillende Oostendse verenigingen. Verder zijn er installaties waarop kinderen zich kunnen uitleven.”

Eén van de blikvangers bevindt zich op de berg van het bloemenuurwerk: de circustent (en woonwagens) van Danny Ronaldo. “Als de deur open staat, mag je eventjes op bezoek gaan met een bijzondere vraag.”

Nieuwe look voor Café Koer

De plaats waar artiesten, medewerkers en publiek eten en drinken, werd dit jaar wat anders ingericht. “We hebben ingezet op efficiëntie en toegankelijkheid”, vertelt verantwoordelijke Dieter Lapauw. “De inkom is breder, de trap is verplaatst en de keuken werd veel groter gemaakt. Dat is nodig want op drukke dagen draaien ze 1.400 couverts. De aankleding werd ook verbeterd. Kortom: Café Koer pimpt Den Hof. Dat is merkbaar om 18.30 uur bij de dagelijkse concertjes waarvoor veel volk afzakt naar het park.”

Opvallende nieuwigheid dit jaar waren de gratis toiletten. “Daarvoor doen we zelf een serieuze inspanning. Ze worden uitgebaat door vrijwilligers van Theater Aan Zee. De reacties zijn erg positief want iedereen is blij dat ze niet moeten betalen. En het is ook aangenamer om de toiletten uit te baten. Eigenlijk zou de stad het hele jaar door in het Leopoldpark gratis toiletten moeten voorzien”, geeft Dieter Lapauw mee.

Saar Tanghe en familie: “Straffe verhalen over het circus”

© efo

Saar Tanghe is met de kinderen van de familie naar TAZ gekomen. “We komen al jaren naar de activiteiten in het park. Bijna dagelijks volgen we voorstellingen of bezoeken we workshops. Een verrassende ontdekking was de woonwagen van Maria Ronaldo waar we kennismaakten met straffe verhalen over het circus.” Ook haar nichtjes Julia en Klara zijn vol lof: “Ik heb veel bijgeleerd over het circus en wil er misschien later ook wel werken.” Toulouse is onder de indruk: “Ik zag foto’s en hoorde vertellen over een messenwerper.” Andere kinderen waren dan weer verbaasd over de ervaringen van ‘oma Ronaldo’ en hoe ze op zwaarden liep. Ook Maria Ronaldo deelt graag haar herinneringen met de gasten die haar wagen bezoeken.

Griet en Rita: “Zo’n hotspot mag het hele jaar door”

© efo

Rita Styl en Griet Pattijn genieten van de sfeer op Café Koer. “We komen al jaren naar Theater Aan Zee. Van toen er nog straattheater en spektakels op de Zeedijk waren. Later boekten we ook voorstellingen. Deze zomer zijn we al enkele dagen naar Café Koer gekomen waar we ’s avonds een concertje meepikken. Dit is zo’n gezellige plek. Wat ons betreft, mag er gerust het hele jaar zo’n plaats zijn in het park waar je rustig iets kan drinken met zicht op de vijver en waar er een goede sfeer hangt.”

Louis en Louize: “Dagelijks bezoek op Café Koer”

© efo

“Ik kom al naar Theater Aan Zee van toen de tent nog op het Stationsplein stond”, zegt Louize Gossye uit Oostende die samen met Louis Van De Velde graag naar Café Koer komt. “We waarderen hier de sfeer. Ik woon al 5 jaar in Oostende maar kom hier toch nog veel Gentenaars tegen. Café Koer wordt elk jaar beter. We wilden ook voorstellingen boeken, maar die waren uitverkocht. Dat compenseren we dan met een bezoek aan het meeting point. Dat wordt steeds meer een plaats waar je vrienden tegen het lijf loopt”, zegt Louize.

Ivy, Lisa en Sam: “Zo leuk voor de kinderen”

© efo

“Ik herinner me nog de fuiven op het Stationsplein en kom sindsdien elk jaar naar TAZ. De jongste jaren ook met de kinderen naar het Leopoldpark”, zegt Ivy Goutsmit. “We komen meerdere dagen want er is elke dag wat anders te beleven.” Ook de tweeling Sam en Lisa (7) kijken uit naar Wonderwaai: “We zagen al het poppentheater van Roodkapje. Dat was erg mooi. Nadien sluiten we af met een ijsje.” Toch heeft Sam een favoriete activiteit: “Op het water staat een toren met een klok en die kun je laten luiden door middel van een touw. Dat wil ik elke dag doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier