Boeken verstoppen, hints geven en hopen dat je op Facebook snel een berichtje ziet verschijnen van de vinder. Dat is het concept van De Boekenjagers, een initiatief dat in Vlaanderen al meer dan 33.000 leden telt, maar in regio Kortrijk nog een duwtje in de rug kan gebruiken. “Het verruimt je auteurskennis”, zegt boekenwurm Lindsay Desramault.
“Het is als Pokémon-jagen, maar dan met boeken”, zegt Lindsay, die sinds september lid is van De Boekenjagers. “Ik kwam ermee in contact dankzij een oude schoolvriendin die op Facebook een berichtje had gedeeld. Ik ben een fervente lezer, maar kende het initiatief eerlijk gezegd niet. Nu engageer ik mij graag om dit meer bekendheid te geven in onze regio. Dit is echt op mijn lijf geschreven. Ik ben een echte boekenverslinder”, lacht ze.
Het concept zit als volgt in elkaar. Je verstopt een boek, geeft een hint op de Facebookpagina van De Boekenjagers en dan maar hopen dat het boek wordt gevonden. “Er zijn wel een aantal regels. Het is de bedoeling dat je het boek verpakt in doorzichtig plastic en je moet er ook een briefje bij steken dat het om een ‘zwerfboek’ gaat van De Boekenjagers. Dit wordt verplicht door de milieudienst, anders kunnen voorbijgangers denken dat je aan sluikstorten doet. Als je het boek een plekje hebt gegeven, plaats je een berichtje op Facebook. Dat kan een hint zijn in tekstvorm of een foto. Het is de bedoeling dat de vinder het boek leest en het erna weer ‘vrijlaat’ in de natuur zodat het weer door iemand anders gevonden kan worden.”
“Dankzij De Boekenjagers heb ik andere genres gelezen en leerde ik ook al nieuwe auteurs kennen”
Lindsay probeert altijd originele plekken uit te zoeken om een boek te verstoppen. “Het boek van Jack Ritchie dat is verfilmd met piloot Tom Cruise heb ik verstopt in de buurt van het vliegveld in Wevelgem. Als zo’n link mogelijk is, probeer ik die wel te leggen. Zo heb ik een boek over wijnen verstopt in de buurt van een automaat met daarin dagschotels”, lacht Lindsay. “Maar leuke plekjes zijn evengoed kleine wandelpaden, struiken of achter een verkeersbord. Ik moet wel toegeven dat het soms een beetje zoeken is om het boek te verstoppen. Ik kan me inbeelden dat voorbijgangers soms denken ‘wat is die daar nu aan het doen'”, lacht ze.
In een kijkgat
Een van de leukste anekdotes vond plaats tijdens een uitstapje met haar gezin naar Ieper. “Toen we op 1 november naar de begraafplaats in Ieper gingen, heb ik een boek verstopt aan de Vesten. Daar staan torens met kijkgaten. Als volwassene kan je er niet zo gemakkelijk doorkruipen, maar voor mijn zoontje Raigan was dat geen probleem. Hij is door het gat gekropen en heeft het boek aan het kijkgat verstopt. Niet veel later werd een berichtje gepost op de Facebookpagina van De Boekenjagers dat het boek was gevonden, maar dat de persoon in kwestie er niet bij kon. Hij heeft toen voorbijgangers met kindjes aangesproken om het boek te nemen. Dat is gelukt en om hen te bedanken, heeft hij hen een kinderboekje gegeven. Dat had hij toevallig bij zich. Fantastisch toch!”
Lindsay heeft intussen al een veertigtal boeken verstopt en zeven boeken gevonden. Ze is vooral actief in de dichte regio, haar thuisgemeente Bissegem, maar ook in Marke, Heule, Kortrijk, Gullegem…
Een tweede leven
Volgens Lindsay is het initiatief de ideale manier om boeken een tweede leven te geven. “Ik vind het spijtig om een boek te kopen, te lezen en het erna op zolder op te bergen. De Boekenjagers vormen ook de ideale manier om nieuwe schrijvers te leren kennen. Ik lees bijvoorbeeld heel vaak thrillers, verhalen met historische achtergrond en detectiveverhalen, maar ik viste tot voor kort altijd in dezelfde vijver van auteurs. Dankzij De Boekenjagers heb ik ook al andere genres gelezen en leerde ik ook al nieuwe auteurs kennen.” Ondertussen koopt Lindsay geen boeken meer. “Deze hobby heeft mij al een fortuin gekost”, lacht ze.
“Ik heb wel een hele grote collectie. Ik heb altijd gezegd dat ik – als ik zou sterven – de hele collectie aan de bib zou doneren. Nu wil ik ze verder verspreiden via De Boekenjagers. Het is echt een fantastisch initiatief, al kan het in onze regio nog wel een duwtje in de rug gebruiken. Je kan gratis lid worden, het hoeft dus niemand tegen te houden.”
Als boekenjager doe je volgens Lindsay iets moois. “Met één boek kan je zo veel mensen blij maken, alleen al daarvoor wil ik dit blijven doen.”
Je kan lid worden via Facebook: De Boekenjagers.
(Nikita Vindevogel)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier