VTBKultuur gaat voortaan als Cultuursmakers door het leven

V.l.n.r. Walter Vandewaetere, Johny Waelkens, Christèle Vandenbroucke, Marleen Vinckier en Yves Vierstraete van Cultuursmakers Izegem met het nieuwe promomateriaal. © Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Exact 100 jaar geleden werd de Vlaamse Toeristenbond opgericht. Door de jaren heen was de vereniging vtbKultuur gaan heten en nu naar aanleiding van het eeuwfeest ontpoppen ze zich tot Cultuursmakers.

“Op 29 januari 2022 was het exact 100 jaar geleden dat VTB, de Vlaamse Toeristenbond en voorloper van vtbKultuur, werd opgericht”, zegt Yves Vierstraete van de Izegemse afdeling. “De 100ste verjaardag zal niet onopgemerkt voorbijgaan.” De VTB, de Vlaamse Toeristenbond, werd destijds opgericht om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. “Een gat in de markt, zo bleek meteen. VTB groeide en bloeide en werd in enkele jaren tijd dé referentie op vlak van cultuurtoerisme in Vlaanderen. Dankzij VTB, en later vtbKultuur, leerden miljoenen Vlamingen hun streek en land verkennen.

Dochterorganisaties

De vereniging richtte heel wat dochterorganisaties op, zoals de Vlaamse Kampeertoeristen, Reis- en Opleidingscentrum, Simon Stevinstichting, Vlaamse Wandelaarsbond, zelfs de eerste VVV-kantoren zijn uit de VTB gegroeid. De werking werd verruimd met de Vlaamse Automobilistenbond. VTB werd VTB-VAB, groeide verder en liet in de jaren ‘90 het commerciële verhaal dat VAB intussen geworden was los om uitsluitend op het verenigingsverhaal te kunnen focussen met vtbKultuur vzw.

“Wat in 1922 begon als een toeristenbond is vandaag een brede culturele vrijwilligersvereniging met 140 groepen, 1.000 vrijwilligers, 2.500 verschillende culturele activiteiten per jaar en ongeveer 100.000 deelnemers per jaar geworden”, schetst Yves Vierstraete. “De rode draad doorheen de geschiedenis is het samen cultuur beleven. En dat zetten we op de 100ste verjaardag graag in de kijker, onder meer met een nieuwe naam: Cultuursmakers. Uitgebreid intern en extern onderzoek toonde aan dat de oude naam niet meer aansloot bij wat we vandaag zijn. Met de nieuwe naam kunnen we beter aangeven waar we voor staan. Cultuursmakers maakt meteen duidelijk dat je bij ons aan het juiste adres bent om van cultuur te genieten.”

Feestprogramma

Het eerste jaar als Cultuursmakers steekt boordevol activiteiten. Voor de 100ste verjaardag van de vereniging staat er immers een uitgebreid feestprogramma, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel, op de agenda. Een stadsfestival, gepimpte feestcaravannetjes die door Vlaanderen en Brussel reizen en halt houden op plekken waar de lokale Cultuursmakers-groepen feestvieren, een cartoontentoonstelling, een theatertournee over het verenigingsleven, een expo over de geschiedenis van de vereniging, een wandelzoektocht…

Voor meer info kun je terecht op de website www.cultuursmakersviertfeest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier