In 2024 is het 80 jaar geleden dat de geallieerden Europa bevrijdden van de Duitse bezetting. Dat laat ook Veurne niet onopgemerkt voorbij gaan. Terwijl 6 juni 1944, ook D-Day genoemd, het begin was van die bevrijding, duurde het nog tot 8 september vooraleer de Duitse bezetter uit Veurne verdreven werd.
Veurne werd bevrijd door het 1ste Canadese leger. Ter ere van deze bevrijding werd een bord, met de vermelding ‘Herinneringsweg van het Canadese 1e Leger’, op zondag 8 september ingehuldigd. Naast het monument van de Bevrijding aan de Nieuwpoortkeiweg werd een krans neergelegd. Nadien werd het traject dat de bevrijding inluidde afgewandeld tot aan de Grote Markt.
Veurne zonder slag of stoot bevrijd
In de voormiddag van vrijdag 8 september 1944 werd Veurne bevrijd door Canadese troepen van de 2de infanteriedivisie, met o.a. de Queen’s Own Cameron Highlanders en de 12de Manitoba Dragoons. Dat gebeurde zonder slag of stoot. De Duitsers hadden zich immers teruggetrokken in de Festung Dünkirchen. Toch was een eenheid de avond ervoor teruggekomen om de bruggen tot ontploffing te brengen.
De gevechtsvoertuigen reden langs de Ieperse Steenweg Veurne binnen. Eén colonne reed rechtdoor richting Zuidstraat. Een tweede colonne nam de Zuidburgweg richting station. De genie, the 11th Royal Canadian Engineers, legde in allerijl noodbruggen aan.
Een eerste Staghound (een 4 X 4 Chevrolet pantserwagen bewapend met een 37 mm kanon en 2 of 3 machinegeweren 7.62 mm waarvan één vooraan door bepantsering beschermd en een tweede op de toren gemonteerd is), had de Statiestraat bereikt, stond richting Nieuwpoortbrug voor de muur van de garage Minerva en werd enthousiast onthaald door de bevolking.
Een massa volk omringde de pantserwagen. Anderen klommen op het voertuig. Drie mannen waren druk in gesprek met de tankcommandant in de gevechtstoren. Een andere las het opschrift: “we are coming ADOLF”, gekalkt op de zijkant van de tankkoepel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier