Tom Lanoye coacht zes Oostendse theatergezelschappen

Voor theaterfestival ‘Vers’ werken zes Oostendse theatergezelschappen met teksten van Tom Lanoye aan 20 voorstellingen. De bekende auteur woonde een repetitie bij.

“Ik ben zelf opgegroeid in het amateurtheater en voor mij is dit project echt een ‘sentimental journey'”, zegt Tom Lanoye, die voortaan ook repetities gaat bijwonen. “Er is op de planken veel meer mogelijk dan in film. Eind vorig jaar had ik met de zes gezelschappen een gesprek, waarin ik mijn stukken voorstelde. Ze gingen er mee aan de slag en dat resulteert midden mei in zes voorstellingen en twintig opvoeringen.”

De schrijver is naar eigen zeggen onder de indruk van wat de jongste groep, leerlingen van het Atheneum Pegasus, met ‘De Canadese Muur’ heeft aangevat. “Ze beleven een formidabele tijd, omdat ze ook alles zelf doen. Ze ontdekken het plezier van iets te creëren. Ik was verrast dat ze de rollen ontdubbelden, waarbij personages door twee acteurs tegelijkertijd worden gespeeld. Dat is niet eenvoudig, maar ze moeten dat vooral doen en ervaren.”

Eigen regie

Tom Lanoye gaf hen ook aanwijzingen en die werden door de jongeren fel gewaardeerd. Gys Drooghenbroodt (18) speelt en regisseert zijn medeleerlingen van het zesde jaar van het Atheneum Pegasus. “We staan met acht jongeren op scène. Nog eens 15 andere werken mee aan het decor en de productie. Het is niet zo eenvoudig om mijn medeleerlingen te regisseren, maar ons enthousiasme is zo groot dat we dit zeker doen slagen. We kregen coaching van dramaturgen van De Grote Post en op deze repetitie extra aanwijzingen en motivatie van Tom Lanoye. Het is een fantastische ervaring.”

Ook Duc Ducquennoy van theater Studio James Ensor wijst op het unieke. “Wij gaan aan de slag met Fort Europa, een tekst over vluchtelingen van 13 jaar geleden, maar die nog altijd brandend actueel is. Dit is pas de tweede keer dat we coaching krijgen van een auteur. De ervaring voor de groep van 12 spelers is uniek.”

Band met Oostende

Tom Lanoye zal alle voorstellingen bijwonen. “Ik heb een speciale band met Oostende, waar ik in 2012 als eerste in het nieuwe cultuurcentrum speelde. Ik zal hier twee weken kamperen, genieten van Oostende en me laten verrassen door de zes groepen die elk een andere kijk en repertoire hebben. Mijn teksten zijn de partituur, maar de interpretatie daarvan is minstens even belangrijk. Ik kom hier om te genieten, maar ook om te leren.”

De toneelverenigingen Spiegel, Nut en Vermaak de academie (Brugge), Studio James Ensor, Dakbroeders en KA Pegasus voeren op tussen 12 en 22 mei in De Grote Post.

(EFOO – Foto EFOO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.