Vzw Préparé brengt in oktober de monoloog ‘Bernard’: “Verwacht je aan waaier aan emoties”

We zien vooraan Piet Van Compernolle, Geert Vermeersch en Severine Van Compernolle; in de lucht David Maertens en Bruno Tallieu en achteraan Hilde Van Maele en Sabine Tack. © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De gloednieuwe groep vzw Préparé uit Tielt pakt in oktober uit met de tragikomische monoloog ‘Bernard’. De eerste theatervoorstelling van de vzw richt zich op een volwassen publiek en zal in verschillende zalen in Tielt, Kanegem, Aarsele en Schuiferskapelle te zien zijn. De monoloog is geschreven door Piet Van Compernolle en samen met zijn zus Severine voorziet hij de regie. Geert Vermeersch zal de rol van Bernard vertolken.

Volgens Geert Vermeersch (60) is het een bewuste keuze om te spelen in kleinere zalen. “Als acteur sta ik hierdoor dichter bij de mensen en net dat heeft bij een monoloog zijn charme. Zo is er veel meer interactie mogelijk. Bernard mijmert over vroeger. Over zijn tegenslagen en geluk. Het nostalgisch terugblikken naar zal voor veel toeschouwers herkenbaar aanvoelen. Praktisch gezien is het ook een veilige keuze. We konden al eind mei beginnen repeteren, aangezien we maar met drie mensen moesten samenkomen. Toen Piet me vroeg om het personage van zijn geschreven monoloog te vertolken, heb ik niet getwijfeld. Wat hij kan met een tekst, overtreft sommige professionele theaterschrijvers. Het resultaat staat als een huis, is grappig, dramatisch, melancholisch en vooral levensecht en authentiek. Het is een enorme troef om Piet als theaterschrijver bij vzw Préparé te hebben. Met onze groep willen we zoveel mogelijk eigen stukken brengen. Zo schrijven Piet en Severine momenteel al het scenario voor de tweede theaterproductie ‘De Strijkcentrale’, die in maart 2022 op de planken komt.”

Het is een enorme troef om Piet als theaterschrijver bij vzw Préparé te hebben

Naast het schrijven van de monoloog, verzorgt Piet samen met Severine de regie. “Ik wou al lang een monoloog schrijven’, zegt Piet. ‘Bernard is tijdens het schrijven een vriend van mij geworden, of toch iemand met wie ik avonden aan de toog zou kunnen slijten terwijl ik naar zijn verhalen luister. Hij is sarcastisch en tegelijk medelevend en naïef. Het deed wat pijn toen ik Bernard moest afstaan aan Geert, maar al van bij de eerste repetitie zag ik dat Geert zijn rol met verve vertolkte, exact zoals ik het in mijn gedachten had.”

Severine bevestigt dit volmondig. “Het verhaal omvat een waaier aan emoties, met een lach en een traan. Ik was enthousiast toen Piet mij vroeg om mee de regie uit te werken. Een monoloog is voor een acteur heel intensief. Het is zalig om Geert te zien groeien tot de man op een bankje met zijn brieven en zijn verhaal.” (TV)

Wie Geert aan het werk wil zien als Bernard, kan op vier verschillende locaties in regio Tielt terecht in oktober, telkens op vrijdag en zaterdag. De speeldata kan je terugvinden op de website van vzw Préparé https://sites.google.com/view/vzwprepare/bernard/speeldata. Reserveren kan vanaf zaterdag 4 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier