Voorstelling DODO van Giovanni Baudonck gaat in première op donderdag 7 maart in Antigone

Beeld uit de voorstelling DODO © Veronique_Bruyneel(+32)(0)486079198 Véronique Bruyneel
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Antigone brengt drie voorstellingen van de visuele muziektheaterproductie DODO op donderdag 7 en vrijdag 8 maart. Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche wanen zich in Mauritius. Via spoken word, slam poetry, rap en zang herspelen en heroveren ze de geschiedenis van wat ooit een eiland was dat enkel door de intussen uitgestorven vogel – de dodo – werd bewoond.

Giovanni Baudonck is een Gentse zanger, acteur, theatermaker en slam poet met deels Mauritiaanse roots. “Het eiland Mauritius in de Indische oceaan wordt eeuwenlang golf na golf overspoeld door Europese koloniale machten die de grond volstoppen met bodemvreemde gewassen en uitheemse dieren loslaten die het oorspronkelijke ecosysteem kapot vreten. Volken uit andere landen en culturen worden daaruit losgerukt, onvrijwillig geïmporteerd en vervolgens tot onmenselijke en onbetaalde arbeid gedwongen. Ik geef dit onbekende verhaal met zwarte bladzijden een stem.”

“DODO symboliseert het verlies aan biodiversiteit, de commercialisering van grondstoffen en de opslorpende kapitalistische machine” – Giovanni Baudonck

In de voorstelling wordt de dodo, een uitgestorven vogel die in de tropische bossen van Mauritius leefde, opnieuw tot leven gewekt. Via slam poetry, rap, spoken word en zang herschrijven Giovanni Baudonck en muzikant Jonas Van den Bossche een geschiedenis die met elke generatie dreigt te verdwijnen. “Hoe waarschijnlijk is een de-exinction in een wereld die nauwelijks nog verbinding voelt met fauna en flora? DODO symboliseert het verlies aan biodiversiteit, de commercialisering van grondstoffen en de opslorpende kapitalistische machine, maar presenteert vooral vrolijkheid als een ultieme fuck you naar de powers that be”, vertelt Giovanni.

DODO is een kleurrijk verteld verhaal in verschillende talen, waaronder Nederlands, Frans, Engels en Creools, over de complexe identiteit van het eiland en hoe deze de persoonlijke zoektocht van Giovanni Baudonck naar zijn identiteit beïnvloedt. En waarin het publiek haarfijn wordt uitgelegd dat wie de grondstoffen beheert, de macht heeft. Hoe je ondanks dat je officieel onafhankelijk bent, nog altijd geen beslissende stem hebt over je grondgebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier