Reeds van in de Tweede Wereldoorlog brengt toneelvereniging Kunst na Arbeid, kortweg KNA, toneel op de planken. Door de coronacrisis is er dit jaar geen opvoering. Het bestuur van de vereniging is er toch van overtuigd dat zaal GC De Bunder opnieuw goed zal vollopen voor hun voorstellingen, eens het weer mag. “Net zoals na de oorlog smachten nu ook heel veel mensen naar amusement.”
Midden in de Eerste Wereldoorlog, in april 1941, werd toneelvereniging KNA Moorslede boven de doopvont gehouden. Aanvankelijk was het nog wat zoeken, maar in de jaren na de oorlog liep de zaal onmiddellijk goed vol voor de voorstellingen van de vereniging. Een politieagent hield toen nog een oogje in het zeil omdat de aanwezigen soms bulderden van het lachen.
“Mensen keken er toen enorm naar uit om terug te kunnen lachen. Dat verwachten we ook straks wanneer de coronacrisis achter de rug is”, vertelt huidig voorzitter Walter Nys. De Moorsleedse toneelvereniging stond jarenlang op de planken in de voormalige Patria, dat toen gekend stond als de ‘Patronage’.
“De zaal werd voor ons een tweede thuis. We hebben er jarenlang opgetreden en fantastische momenten beleefd”, zegt Walter. Sinds begin deze eeuw is zaal GC De Bunder de thuishaven van de toneelvereniging. “Ook hier voelen we ons helemaal in onze sas. De zaal heeft alles wat een echte toneelzaal moet hebben. We beschikken over het nodige materiaal en de toeschouwers kunnen rustig en op een gemakkelijke manier genieten van onze voorstellingen.”
Meer dan acteurs
Kunst na Arbeid Moorslede telt momenteel een 40-tal leden. “Toneel is meer dan de acteurs alleen. We kunnen rekenen op de mensen achter de bar, de decorbouwers en de mensen van de verlichting. En dan vergeet ik ongetwijfeld nog een pak andere mensen. Dankzij al die helpende handen is het mogelijk om ieder jaar een reeks voorstellingen op te voeren.”
Vroeger konden toneelliefhebbers twee keer per jaar genieten van een verschillend toneelstuk, vandaag beperkt de vereniging zich tot één voorstelling die vijf keer gespeeld wordt. “De voorbereidingen op die voorstellingen zijn immens. Zo zijn er wekenlang repetities, goed voor ruim 30 avonden. Moesten we nog twee stukken per jaar brengen dan zouden onze acteurs bijna het hele jaar door moeten repeteren.”
De geschiedenis van KNA Moorslede werd gekleurd door enkele opvallende figuur. Zo is Walter Verhanneman een van de belangrijkste steunpilaren geweest van KNA. Walter regisseerde in 1974 met Kaviaar of spaghetti zijn eerste stuk. Uiteindelijk zou hij een 40-tal toneelstukken in goede banen leiden.
“Heel veel toneelspelers hebben veel van hem geleerd. Ook andere regisseurs zorgden ervoor dat onze acteurs beter werden”, aldus Walter Nys.
Moorsledenaar Walter Nys is op zijn 78ste nog altijd voorzitter van de toneelvereniging. Walter staat echter te springen om een stapje opzij te kunnen doen. “Het is duidelijk dat er nood is aan verjonging en vernieuwing in het bestuur. Eens de coronacrisis achter de rug is, kijken we om nieuw bestuur samen te stellen. Dat zal zonder mij zijn, al zal ik wel nog meehelpen bij de werking van de vereniging.”
Het huidig bestuur hoopt dat er straks ook een instroom komt aan jonge leden. De voorbije jaren maakten al enkele jongeren hun opwachting.
“Zij krijgen aanvankelijk een kleine rol, maar kunnen de jaren nadien natuurlijk groeien. We merken ook dat wanneer er een jongere meespeelt, we ook een jonger publiek aantrekken. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor een vereniging.”
Er terug invliegen
Ook bij KNA staat men te popelen om er terug in te vliegen. “We hadden een opvoering gepland en hadden gastregisseur Damien Vantomme uit Menen ingeschakeld, maar de voorbije maanden is alles plots stilgevallen.”
“Dit najaar starten de voorbereiding op onze voorstelling in 2022. We kijken er enorm naar uit om de toeschouwers terug een avondje amusement aan te bieden. Daarnaast zien we er ook enorm naar uit om terug met onze vereniging een feestje voor de leden te kunnen houden.”
“Een nieuwjaarsfeestje, een uitstap,.. We hebben nog heel wat in te halen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier