Toneelgroep De Boskanters brengen ‘t Hangt myn klêers uut’: “Enthousiast jong volk is welkom”

Op de foto zien we vooraan van links naar rechts: Stefan Vandeputte, Patrick Rassalle, Ulrike Orbie, Thierry Naert. Achteraan herkennen we van links naar rechts: Ellen Masschelein, Carine Devooght, Sabine Derck, Franky Pluym. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Toneelgroep De Boskanters is een amateur toneelgroep uit de Westhoek en deze paasvakantie brengt die de komedie ‘t Hangt myn klêers uut in het lokale dialect en dit tijdens acht voorstellingen. Volgend jaar vieren ze hun 50-jarig bestaan.

“De regie is dit jaar opnieuw in handen van oud-speler Christophe Vandeputte. Normaal speelt hij altijd mee, maar dit keer fungeert hij enkel als regisseur. Hij staat in voor mimiek en taal. Franky Pluym neemt plaatsing voor zijn rekening en hij draagt ook het volledige stuk. Ons decor hebben we dan weer te danken aan een viertal bekwame mensen”, zegt Patrick Rassalle van De Boskanters.

“Het script telt ongeveer 66 bladzijden en daarvan zijn er slechts een drietal bladzijden waar ik geen tekst heb. Het is veel, maar ik heb er heel erg veel zin in”, lacht Franky Pluym.

Verhaal

Het stuk ‘t Hangt myn klêers uut vertelt het verhaal van Alain en het souterrain van zijn huis. Als Liza ervandoor gaat met Ronny besluit kolonel Alain zijn financiële problemen op te lossen door het souterrain van het huis van zijn ex-vrouw tegelijkertijd te verhuren aan twee huurders. Jill, die de hele week in Brussel werkt, gebruikt de etage enkel in het weekend. Filip, die werkzaam is in een advocatenkantoor, woont er in het weekend. De kolonel wisselt hun spullen aan het begin en het eind van elke week. Alles loopt op rolletjes, tot Jill een week vrijaf krijgt van haar baas.. De komst van Liza en Rony bemoeilijken de zaak, zeker wanneer Liza de etage ook gaat verhuren.

Op de planken staan: Sabine Derck, Carine Devooght, Ellen Masschelein, Thierry Naert, Ulrike Orbie, Franky Pluym, Patrick Rassalle en Stefan Vandeputte. Het stuk wordt gebracht op vrijdag 29 maart (20 uur), paasmaandag 1 april (15 uur), woensdag 3 april (20 uur), zaterdag 6 april (20 uur), zondag 7 april (18 uur), woensdag 10 april (20 uur), vrijdag 12 april (20 uur) en zaterdag 13 april (20 uur). “Onze try-out spelen we op zaterdag 23 maart om 15 uur voor de Okra. Op voorhand moeten online tickets gekocht worden en we raden aan om daar niet te lang mee te wachten.” Toneelgroep De Boskanters speelt in zaal Avowest, Schipvaartweg 10 in Poperinge. Een ticket kost 10 euro.

Jubileum

De toneelgroep De Boskanters ontstond in 1975, en dit in de achtertuin van de Sint-Sixtusabdij in Vleteren. “Volgend jaar vieren we ons jubileum. Een stuk om ons jubileum te vieren hebben we nog niet. We kijken wie kan spelen en aan de hand daarvan kiezen we een stuk. Onze toneelgroep is op zoek naar enthousiast, jong volk. Om mee te spelen, maar ook om bestuurslid te worden of actief te zijn in een werkgroep. We zijn 100 procent amateuristisch en we spelen in plaatselijk dialect. De spelers hebben eigen inbreng en iedereen kan delen hoe ze zich voelen. Dat vinden we belangrijk in onze toneelgroep. We repeteren een drietal maanden voor onze jaarlijkse komedie en op de agenda staan acht publieke optredens tijdens de paasvakantie. Iedereen is welkom om ons te versterken.”

Info: www.boskanters.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier