De koninklijke toneelgilde Onder Ons Geluwe (TOOG) brengt in de schouwburg van GC Gilwe vijf voorstellingen van de tragikomedie ‘Dwars’. De regie is in handen van Patrick ‘Patje’ Deleu uit Menen. De première was eigenlijk vier jaar geleden al gepland.
Opmerkelijk: na bijna vier jaar heeft Toneelgilde Onder Ons Geluwe de repetities hervat om het stuk dat door corona in maart 2020 niet in première kon gaan wegens de lockdown op de planken te brengen. “Op donderdagavond waren we toe aan de algemene repetitie en een dag later werd er een lockdown afgekondigd”, herinnert erevoorzitter en acteur Patrick Rozé zich maar al te goed.
“Het is een gewoonte dat op de algemene repetities al onze leden worden uitgenodigd en we kregen toen allemaal zeer positieve reacties. We speelden toen nog in Ter Linde en huurden veel spots. Dat hebben we allemaal moeten annuleren.”
Dat men uiteindelijk enkele jaren heeft gewacht om Dwars te brengen heeft zijn reden. “Tijdens corona moest iedereen twee keer tijdens de lockdown in zijn kot blijven en wilden we hervatten met een billenkletser en geen tragikomedie”, zegt pr-verantwoordelijke Katrien Vanderhaeghe. “We verplaatsten het eerst naar september en nadien naar november, maar uiteindelijk is voor de veiligheid van de bezoekers en spelers en de zeer terechte regelgeving alles geschrapt. We betaalden dan alle 694 tickets terug.”
“We kregen van de leden veel de vraag om Dwars te spelen. Niet alleen aan de spelers maar ook aan de regisseur hebben we moeten vragen of hij het zag zitten”, zegt Patrick. Vier jaar geleden werd Dwars al volop gerepeteerd en het zat nu dus nog wat in het achterhoofd bij iedereen. “Nu zijn er evenveel repetities als toen maar ze duren minder lang”, zegt Patrick Deleu.
Geen komedie dus dit keer. “Maar Dwars bevat wel veel humor, meer de fijne humor”, zegt Patrick Rozé. “En met een zeer onverwacht einde.”
Het verhaal
Het verhaal in een notendop. Sophie is dood. Een fatale dwarslaesie na een auto-ongeval heeft deze jonge vrouw weggerukt van haar man, familie en vrienden. Er heerst verdriet en frustratie. Maar ook schuldgevoel steekt de kop op. En hier en daar is er zelfs opluchting. Was Sophie wel zo aardig als de woorden suggereren die aan haar graf worden uitgesproken? Was het ongeluk wel een ongeluk? En hield iedereen wel zoveel van haar als je mag verwachten? Of blijkt ook hier familie eerder een wespennest dan een warm bad? En wie is toch die vreemdeling die te pas en te onpas opduikt?
Op de planken staan Berten Larnout, Veerle Krock, Fran Oosthuyse, Kristien Staessens, Patrick Rozé, Celien Leroy, Lien Eggermont, Dave Demyttenaere, Barbara Six, Rik Vandamme, Leonard Hooijmans. “In vergelijking met vier jaar geleden zijn er een paar verschuivingen in de rolbezetting”, zegt de voorzitter.
Opmerkelijk is alvast dat voorzitter Veerle Krock en haar voorganger Patrick Rozé voor de eerste keer samen op de planken staan. “We hebben twee rollen waarin het onder ons allesbehalve klikt, gelukkig is dat niet zo in de praktijk”, lacht Veerle. “In maart 2020 kwam er niets van in huis nadat Patrick net de fakkel had doorgegeven.”
Striptease
Na Dwars wordt het uitkijken naar het traditioneel wagenspel tijdens de Gapersfeesten in juli. “Maar eerst is er de eerste zaterdag van juni onze barbecue, een traditie van vele jaren”, zegt de erevoorzitter die in het nieuw seizoen in november de volgende productie regisseert. “Het wordt Striptease”, zegt Patrick. “In november 2003 speelden we dat al en toen was ik ook regisseur. Het was één van de grootste successen en op vraag van veel mensen brengen we het opnieuw.”
De voorstellingen vinden plaats op zaterdagen 9 en 16 maart telkens om 20 uur, zondag 10 maart om 15 uur, woensdag 13 maart en vrijdag 15 maart telkens om 20 uur. Tickets kosten tien euro op www.ktoog.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier