Theatervereniging De Kroon staat in 2025 op de planken met ‘Kolibri’: “Mentale kwetsbaarheid bij jongeren bespreekbaar maken”

De cast van Kolibri. © Leen Neirynck
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Theatervereniging De Kroon heeft op dinsdag 26 maart en donderdag 28 maart 2024 try-outs voor hun nieuwe theatervoorstelling ‘Kolibri’, waarmee ze in 2025 zullen rondtouren. Iedereen is welkom in het Theatercentrum in Zwevegem. Met hun voorstelling willen ze mentale kwetsbaarheid bij jongeren bespreekbaar maken. Niet alleen thuis, maar ook op school.

Theatercompagnie De Kroon is een theatergezelschap uit Oudenaarde. Sinds de coronapandemie staan ze elk jaar met een nieuwe schoolvoorstelling op de planken, maar daarnaast hebben ze ook andere projecten zoals de jaarlijkse sinterklaasvoorstellingen. “We maken voorstellingen over maatschappelijk relevante thema’s. Op die manier willen we sensibiliseren, en bepaalde onderwerpen thuis en op school bespreekbaar maken. We willen met onze voorstellingen ook fondsen werven voor goede doelen die zich engageren binnen het thema”, vertelt Leen Neirynck, actrice bij De Kroon.

Binnen de vereniging werken ze maar met twee vaste acteurs, Leen Neirynck en Jan Verleyen. Voor elk project gaan ze aan de hand van audities op zoek naar acteurs die de cast kunnen aanvullen. Bij Kolibri werd de cast aangevuld met zangeres Kimberly Claeys, muzikant Stan Vangheluwe en acteur Simon Van Gansbeke. Eric Meirhaeghe neemt de regie in handen en schreef het script.

Kolibri

Kolibri is een muzikale voorstelling over mentale gezondheid bij jongeren. “Het is een eerlijke getuigenis van een vrouw die als jong meisje te kampen kreeg met een depressie. Getekend door een traumatische gebeurtenis sloot ze zich op in haar eigen wereld en liep ze vast in haar leven. We krijgen een inkijk in haar gedachten en gevoelens en kunnen enkel concluderen dat praten de sleutel is. Praat, want zwijgen is geen oplossing”, vertelt Eric Meirhaeghe, regisseur en schrijver van het script.

Tijdens de voorstelling maken de acteurs verschillende thema’s psychische kwetsbaarheid, depressie, zelfdoding en zelfverminking bespreekbaar. “Het is ontzettend belangrijk dat er met de school een voor- en nabesprekig wordt ingelast. De voorstelling is bedoeld om preventiever te kunnen optreden als school. Door de voorstelling willen we voor de leerlingen een hand uitsteken om hen gemakkelijker te doen praten. Er zal ook een lesmap worden gemaakt om de leerlingen voor te bereiden. Het biedt de leerkrachten ook verschillende tools om de jongeren op een gepaste manier te laten napraten over de voorstellingen”, klinkt het.

Waargebeurd verhaal

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. “Het project stond al heel lang op mijn bucketlist. Het verhaal heb ik niet moeten verzinnen. Het zit in mij, ik heb het beleefd en het gebeurt nog af en toe dat ik het in een flits opnieuw meemaak. Ik koester het verhaal, want het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben”, legt Leen uit.

“De naam Kolibri kwam tijdens onze Perureis voor het eerst in mijn gedachten. Ik zag de kleine dappere vogel dartel rondvliegen. Vliegensvlug vooruit, in achteruit en even blijven hangen. Toen ik over de vogel las, kwam ik te weten dat het beestje vaak gebruikt wordt in de psychologie. Hij symboliseert kwetsbaarheid, wendbaarheid en veerkracht. Ik herkende mezelf een beetje in de kolibrie en vond het wel een passende ‘werktitel’ voor de voorstelling die we ooit zouden maken.”

Begeleiding

“Voor deze voorstellig zijn we onder begeleiding van VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Ze hebben het script reeds nagelezen en goedgekeurd. Zij zijn ook al naar een repetite komen kijken en waren heel enthousiast. Nadat de lesmap volledig af is, zullen zij ook deze goedkeuren”, besluit Leen.

Tickets voor de try outs kunnen nog gereserveerd worden via leenneirynck@icloud.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier