Straatheaterfestival De Gevleugelde Stad aan 20ste editie toe

V.l.n.r. Lut Vandevyvere, die de 20 affiches uitwerkte, Jan Victoor, Els Verlinde, Ilse Odent, Frank Poelvoorde, de schepenen Diego Desmadryl en Valentijn Despeghel en Merel De Deygere. © EF
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Het straattheater De Gevleugelde Stad viert dit jaar zijn 20ste verjaardag. Voor deze feesteditie, die plaatsvindt in het paasweekend, schreven zich 300 groepen in, waarvan er 63 werden geselecteerd. Daarvan komt er één groep uit Brazilië en zelfs uit Taiwan. Er is dit jaar ook een groep uit door de oorlog getroffen Oekraïne bij. “Opmerkelijk, vooral omdat de artiesten gratis komen optreden en hun vervoerkosten zelf betalen”, aldus medeorganisator Jan Victoor. “Het blijkt dat de internationale erkenning en waardering voor ons evenement nog steeds groeit, we worden beschouwd als één van de belangrijkste promotiefestivals ter wereld.”

“We moeten toegeven dat we dit jaar wat schrik hadden voor het aantal inschrijvingen”, zegt Jan Victoor, die samen met Frank Poelvoorde en Kurt Demey het concept van De Gevleugelde Stad op poten zette.

“Veel artiesten hebben twee barslechte coronajaren achter de rug. Vorig jaar sloten veel organisatoren terug naar groepen die ze in 2020 hadden vastgelegd en daardoor sloten ze geen nieuwe contracten af. De artiesten moeten bovendien inschrijven midden de energiecrisis: de kost om naar Ieper te komen was onvoorspelbaar. Uiteindelijk viel het mee. Artiesten van over heel de wereld schreven zich opnieuw in. We haalden hetzelfde aantal inschrijvingen als vorig jaar.”

Grafische opleiding

Het festival steunt niet enkel op artiesten, maar ook op de vele vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten.

Lut Vandevijver (65) uit Ieper is er al sinds het prille begin bij. Tijdens het weekend zelf staat ze in de keuken, waar ze samen met een collega maaltijden klaarmaakt. Lut doet echter heel wat meer dan enkel eten klaarmaken. De Ieperse volgde een grafische opleiding en werkte in de beginjaren van het festival in Het Perron. Later verhuisde ze naar de bibliotheek van Ieper waar ze momenteel nog steeds werkt. “Iets wat ik heel graag doe, maar binnenkort ga ik op pensioen. Ik blijf echter actief en zeker bij het theaterfestival.”

Al die jaren ontwierp Lut de affiche en het T-shirt. “In het begin werd daarvoor zelfs een paar keer een foto van mij gebruikt, tot we in 2015 een foto van een fotograaf selecteerden. Ik zorgde telkens voor een link tussen de affiche en de afbeelding op het T-shirt.”

Ook de affiche voor dit jaar is door Lut gemaakt. Daar prijkt een beeld op van fotograaf Jannick Dehaene uit Ieper die hij maakte van de groep Cie Les Invendus. “Ik ben blij dat ik de afgelopen 20 jaar deel mocht uitmaken van dit project, het festival is gewoon een deel van mijn leven.”

Gastgezinnen

“We hebben heel veel mensen nodig om het festival goed te laten verlopen”, zegt Jan Victoor. “We zijn dan ook nog op zoek naar extra medewerkers. Die werken het liefst drie dagen mee, maar hulp voor twee dagen is ook zeer welkom. We zoeken mensen voor verschillende taken: toogdienst, helpen in de keuken, helpen op verschillende speelplekken, artiesten ophalen en terugbrengen naar de luchthaven.”

Jan Victoor benadrukt dat De Gevleugelde Stad een internationaal promotiefestival voor straattheater is. “Op het evenement kunnen Belgische en buitenlandse artiesten zich promoten en zichzelf en hun show voorstellen aan organisatoren die in Ieper aanwezig zijn. De artiesten worden er dus niet voor betaald, maar krijgen wel een bed en eten. Maar met de bestaande en erkende hotels, jeugdhotels, B&B’s en vakantiehuizen reden we het niet. Op dit moment hebben we zo’n 175 kamers nodig voor meer dan 300 mensen. Gelukkig kunnen we dit jaar een beroep doen op 24 gastgezinnen die in totaal 47 kamers aanbieden.”

Hoogterecord

“Dit jaar zijn er opvallend veel Spaanse groepen (15), maar dat komt wellicht omdat het Spaanse ministerie van Cultuur reclame heeft gemaakt voor ons festival”, aldus Jan Victoor.

Nog opvallender is dat er een groep uit Brazilië en zelfs uit Taiwan. “DoubleV schreef zich al drie keer in en nu kunnen ze eindelijk de verplaatsing naar Ieper maken. Als je weet dat de groepen zelf hun verplaatsingskosten betalen, kan je daar alleen maar respect voor hebben. Maar het is niet daarvoor dat we de groep selecteerden, wel waren we onder de indruk over hun show: naast moeilijke diabolotrucs doen ze acrobatisch trucs. Ook om naar uit te kijken is de groep Lyapunov. In 2018 probeerden die koorddansers een hoogterecord te verbreken door van de Lakenhallen naar de kathedraal te ‘wandelen’. De hevige wind gooide toen roet in het eten. Nu willen ze nog een stap verder gaan en proberen ze op een slappe koord de overtocht te maken van de Lakenhallen naar de Sint-Jacobkerk, zo’n 400 meter over de stad heen.”

Tenslotte is er ook een groep uit Oekraïne geselecteerd.

Drie scholen

“Dit jaar gebruiken we opnieuw het centrum met de Grote Markt en het Astridpark, nu de werken in de stad grotendeels voorbij zijn. In de Eigenbeheerstraat maken we gebruik van drie scholen. De vlakke oppervlakten van de speelkoer en het feit dat we deze plaatsen ’s avonds kunnen afsluiten, laten ons toe om daar grote voorstellingen te plaatsen.”

Ook bij slecht weer vindt het festival plaats, maar dan voornamelijk indoor. “Elke morgen beslissen we daarover. Mensen moeten naar de vlaggen kijken: bij een groene vlag spelen we gewoon buiten, bij een rode vlag binnen. Er zijn infostanden waar een programmaboekje kan worden opgehaald.”

Meer info via www.gevleugeldestad.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier