Marte Putman debuteert bij Corneelkring Brielen: “Zenuwen zijn nodig om goed te presteren”

Marte Putman: “Dit smaakt naar meer: Corneelkring Brielen mag me zeker nog bellen.” © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op zaterdag 24 februari maakt de 25-jarige Marte Putman haar acteerdebuut bij Corneelkring Brielen als dokter Devriendt, een gedreven psychiater die soms ook een beetje koppig kan zijn. “Dat ligt niet zo ver van mijn eigen karakter”, vertelt Marte, die sinds een jaar amper 100 meter van CC Den Briel woont.

Koninklijke Corneelkring Brielen brengt Wie is mijnheer Desmet?, een komisch stuk met een ernstige ondertoon, op zaterdag 24 februari, dinsdag 27 februari, woensdag 28 januari, vrijdag 1 maart, zaterdag 2 maart en zondag 3 maart. Het stuk wordt gebracht door Annelore Coffyn, Diethe Degryse, Marte Putman, Frederick Verstraete en Silvio Leroy. Voor Marte Putman (25) is het haar acteerdebuut. “Toneel is een hobby waarvan ik de draad weer opgepikt heb”, vertelt Marte. “In het middelbaar heb ik veel toneel gespeeld en ik volgde de opleiding Woord aan de Academie van Poperinge, maar toen ik ging studeren kwam theater op een zijspoor.”

Hoe ben je bij Corneelkring Brielen terechtgekomen?

“Hoewel ik tijdens mijn studies in Gent geen toneel meer speelde, bleef het toch steeds kriebelen. Enkele jaren geleden deed ik een vakantiejob in het museum in Zonnebeke. Greet Vanderstichele werkte daar ook en ik had haar verteld dat ik die hobby weer wilde oppikken. Ze vroeg of ik het zag zitten om eens in Brielen te spelen. Ik had immers ook verteld dat we van plan waren om hier een huisje te kopen. Zo ging de bal aan het rollen.”

“Ook toen ik geen toneel meer speelde, bleef het toch kriebelen”

“Als tiener heb ik ook een tijdje muziekschool gevolgd, maar dat was minder mijn ding. Ik had daar minder voeling voor. Toen heb ik eens een proeflesje Woord gevolgd en daar vond ik wel onmiddellijk mijn draai. Twee keer heb ik ook een theaterkampje van Open Doek gevolgd tijdens Spots op West in Westouter. Dat vond ik de max.”

Wat vind je leuk aan theater?

“Het leukste vind ik de mensen met wie je samen speelt, maar ik hou er ook van om een verhaal en een personage helemaal uit te pluizen. Van waar komen gevoelens en hoe kun je bepaalde gevoelens in zinnen steken?”

Heb je een voorkeur voor drama’s of komedies?

“Ik vind leuk als het een combinatie is van beiden. In Wie is mijnheer Desmet? zit er een heel dramatische insteek, maar hier en daar is het ook om te lachen. Ik speel dokter Devriendt, een jonge psychiater die heel gedreven is om mensen te helpen. Ze gebruikt daarvoor de bekende methodieken, maar ook minder bekende, waardoor ze soms patiënten heeft die argwanend zijn.”

Ligt dat ver van jouw eigen karakter?

“Nee, niet echt. Dokter Devriendt is gedreven, geeft niet snel op en is misschien een beetje koppig. Op sommige vlakken ben ik ook zo. Ook het beroep ligt in lijn met wat ik gestudeerd heb. Het is dus niet zo’n ver-van-mijn-bedshow.”

De première nadert. Hoe gaat het met de zenuwen?

“Die zijn er, maar het zijn de zenuwen die je nodig hebt om goed te kunnen presteren. De repetities lopen goed. In het begin was er wel wat stress rond de tekst, doordat hoofdrolspeler Erwin is uitgevallen en Frederick moest invallen. Het was spannend om met een volledig nieuwe tegenspeler het stuk nog eens te leren, maar dat is vlot gegaan.”

Heb je eerder al stukken van Corneelkring Brielen gezien?

“Helaas. Ik had kaarten voor de vorige voorstelling, maar omdat ik werd opgenomen in het ziekenhuis moest ik ze doorgeven aan mijn broer en oma. Ik vond dat enorm spijtig, omdat ik toen al wist dat ik nu zou meespelen. Dat Corneelkring Brielen een goeie reputatie heeft, brengt wel wat druk met zich mee, maar ik heb echt al veel geleerd in de afgelopen maanden.”

Je bent zowel leerkracht als pedagogisch coach voor kinderopvang Minneke Poes in Ieper.

“Ik heb pedagogische wetenschappen gestudeerd, een brede opleiding waarbij ik nog veel richtingen uit kon. Vooral het sociale aspect vond ik interessant. Anderzijds was het ook een bewuste keuze om nog een educatieve master te volgen, zodat ik ook effectief kon lesgeven. In de pedagogische wetenschappen leer je veel over hoe onderwijs in elkaar zit en hoe je leerkrachten kan ondersteunen, maar ik vond het niet helemaal fair om leerkrachten te ondersteunen zonder dat ik zelf leerkracht kon zijn. Ik wou effectief weten wat het is om voor een klas te staan.”

Woon je graag in Brielen?

“Zeker. Ik woon hier sinds november 2022. In 2021 kochten we ons huisje, waarna we nog een jaar renoveerden. Mijn vriend is van Zonnebeke en ik van Poperinge, dus in Brielen zitten we recht in het midden. Ik had niet verwacht dat ik me hier zo rap ging thuis voelen. Heel toffe mensen, heel toffe buurt. Ik voel me al een echte Brielenaar.”

Zullen we je nog vaker zien bij Corneelkring Brielen?

“Het smaakt naar meer. Als ze me nog eens nodig hebben, mogen ze me altijd bellen. Of het op de planken is of achter de schermen, dat maakt niet uit.”

Privé: Marte werd geboren op 15 september 1998 in Poperinge. Ze is de dochter van Mieke Vanhoudt en Wim Putman. Ze heeft nog een broer, Rune (23), en een zus, Janne (19). Marte woont met haar vriend Aaron Leys in de Brielenstraat in Brielen.

Loopbaan: Marte studeerde pedagogische wetenschappen aan de universiteit van Gent. Vervolgens deed ze nog een educatieve master in de gedragswetenschappen. Nu geeft ze halftijds les in het College in Poperinge en is ze halftijds pedagogisch coach in kinderopvang Minneke Poes in Ieper.

Vrije tijd: Sporten, boksen, gymnastiek, toneel…