Humor op Maandag viert zilveren jubileum met diverse toppers: “Geen ‘simpelaars’, zij die kluchten komen vertellen”

Gunther Lamoot samen met organisator Ivan Volcke. (foto MV)
Redactie KW

Met Gunther Lamoot kwam maandag een bekende naam naar Humor op Maandag in de brasserie Kapittel in de Ooievaarstraat in Wervik. Het wordt een feestjaar met verschillende toppers in hun vak. Ivan Volcke (67) begon 25 jaar geleden met Humor op Maandag: eerst in café Sultan, later in feestzaal Isermael. Nu is het Kapittel, dat wordt uitgebaat door zijn zonen Gregory en Timothy, de plaats van afspraak.

Vader Volcke heeft een rijk horecaverleden en speelt al wel 30 jaar bij de folkrockgroep The Swigshift. Ivan Volcke begon in november 1997 als uitbater van café Sultan, een bruine kroeg op het Sint-Maartensplein. “Ik wilde iets doen om volk te lokken en kwam op het idee van stand-upcomedy”, blikt Ivan op het prille begin terug. “Folk zat toen in Dranouter, blues huisde in Banana Peel in Ruiselede en daar tegen concurreren zag ik niet zitten.”

“In die periode waren er slechts enkele stand-upcomedians. Een vast circuit bestond er niet en de weinige comedians werkten niet met een boekingskantoor. Het eerste optreden was van 2 Heren & Heren. Het was een periode dat er nog geen gsm was en iemand bereiken via de vaste telefoon moest.”

Try-out

“Ik kreeg veel hulp van Filip Saelens. Hij was een vriend van onze accordeonist van The Swigshift en begon boekingen te doen voor onze groep. Hij legde de contacten met comedians en ik sprak de prijs met hen af. Na twee jaar werkte ik voor de eerste keer samen met een boekingsbureau. In die tijd kostte Wouter Deprez 2.000 Belgische frank (50 euro).”

Het een kwarteeuw volhouden is uiteraard een hele prestatie. “Er zijn gemiddeld 40 tot 50 aanwezigen”, klinkt het. “Een maandagavond is ideaal voor de artiesten. Ze hebben dan na het weekend sowieso geen optreden en kunnen bij ons een try-out doen. Met een vast publiek dat kan appreciëren dat het goed is. Iedereen zit aan tafel in beperkt gezelschap. De maandag is ook ideaal want dat is de sluitingsdag van het café.”

Altijd een pauze

“We werken ook altijd met een pauze. Gunther Lamoot kwam maandag zo kort mogelijk voor de première van zijn show nog een try-out doen en daardoor is zo iemand betaalbaar. Wie de afgelopen jaren het meest kwam, heb ik nu geboekt voor ons jubileumjaar.”

Ivan heeft door de jaren heen uiteraard een goede band opgebouwd met al die comedians. “De meesten zijn echt heel aimabel en bereid om nog een kwartier langer op te treden als ze zich amuseren”, zegt hij. “Het zijn sympathieke kerels. De meesten komen achteraf met het publiek nog een pint pakken. Ik kan van geen enkele artiest zeggen dat hij of zij kapsones heeft. We zijn waarschijnlijk de oudste club in Vlaanderen die op regelmatige basis uitpakt met stand-upcomedy. We hebben mooie momenten beleefd.”

Enkel Alex Agnew wil niet afzakken naar Wervik. Het is dan ook een Antwerpenaar hé

Anekdotes zijn er natuurlijk ook. “Zoals die ene keer met Marcel Vanthilt”, lacht Ivan. “Bij ons waren Kamagurka en Herr Seele te gast. Dat was toen in de Sultan. Ze schreven beiden wat in het gastenboek en diezelfde avond had Marcel Vanthilt een optreden in Forum. Hij kwam bij ons een spaghetti eten en kwakte een deel op het gastenboek, op de bladzijden waarop Kamagurka en Herr Seele net iets hadden neergepend. Vanthilt dacht dat dit grappig was.”

Valse snor

“Freddy Devadder knipte een deel van zijn valse snor af en kleefde die in het gastenboek. Behalve Alex Agnew passeerden alle comedians op Humor op Maandag de revue. Alex Agnew wou niet afzakken naar ‘een cafeetje in Wervik’. Toch ben ik daar niet ontgoocheld om. Het is een Antwerpenaar hé.” (lacht)

Diploma

“Sebastien Dewaele, onder meer bekend van Preuteleute, trad dan weer op als Jezus”, zegt Ivan. “Raf Coppens en Philippe Geubels hadden we ook. Ook een paar keer Bert Kruismans, winnaar van de allereerste editie van De Slimste Mens. Wat me opvalt is dat de meeste comedians een serieus diploma hebben. Bert Gabriëls is jurist, Henk Ryckaert bio-ingenieur. Het zijn geen simpelaars die kluchten komen vertellen. Trouwens, humor is niet gemakkelijk.”

En of Ivan Volcke zelf een comedian is? “Ik ben altijd gek geweest van die woordspelingen en dat is gegroeid”, zegt Ivan. “Als klein manneke zat ik in de jaren 60 te kijken naar de eindejaarsconferences van Toon Hermans. Ik ben altijd graag een kluchtigaard geweest. Met The Swigshift zijn we zowel bekend voor onze muziek als mijn bindteksten.” (lacht)

“Weet je, ik nam ooit in Stasegem één keer deel aan Humo’s Comedy Cup. We mochten supporters meebrengen maar ik had alleen mijn echtgenote Christine mee. Ik ging daar zeker niet af. Ik stond als laatste op het podium en liet horen dat de anderen al mijn kluchten hadden verteld…”

Dankzij publiek

Dat er al zoveel bekende comedians de revue passeerden is opmerkelijk maar het is even opmerkelijk dat de jongste jaren de toegangsprijs ongewijzigd op 10 euro bleef. “Ik doe verder en vind het zelf plezant. Dankzij mijn publiek kan ik dit verwezenlijken”, zegt Ivan die alvast nog niet denkt aan ophouden.

“De comedians komen graag. Ze staan voor een goed publiek dat open staat voor een try-out. Een publiek dat ook veel gewoon is, maar niet kritisch is.”

Er staan heel wat toppers op het programma. Op de agenda staan verder Piet De Praitere (24 oktober), Jasper Posson (28 november), Nigel Williams (30 januari), Ygor (27 februari), Piv Huvluv (27 maart), Han Solo (24 april) en Steven Mahieu (22 mei). (EDB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier