Het leven van Ludovicus Baekelandt op vijftien locaties in Lendelede: “Met een échte kunstschilder”

(foto CLY)

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 september organiseren de vrijetijdsdiensten van de gemeente, in samenwerking met verschillende verenigingen, en in het kader van het Baekelandt-jaar, de ‘Baekelandt Theaterwandeling’. Een niet te missen evenement waarvan de regie in handen is van Johan Bonte.

Johan Bonte (61) is logopedist van opleiding en werkt als medisch adviseur voor een farmaceutisch bedrijf. “Toneel en regisseren maken al lang deel uit van mijn vrijetijdsleven”, zegt Johan.

“Mijn allereerste stuk, ‘De filosoof van Hagem’, speelde ik bij de KWB en dat liet bij mij een blijvende indruk na. Ik speelde nadien bij verschillende toneelverenigingen. Een eerste keer bij Kohané in 1984 met ‘Het Dagboek van Anne Frank’. En ik regisseerde ook heel wat toneelverenigingen. In 2008 richtte ik vanuit Kohané met enkele vrienden jeugdtoneel Studio Kohané op.”

Door de ogen van

Johan regisseerde in Lendelede in 2005 al een keer een Baekelandt Theaterwandeling. “Op initiatief van Bruno Vanoverbeke. Toen bestond die wandeling uit diverse theaterstukjes op diverse locaties, nu zijn er niet alleen theaterstukjes, maar gaat er ook veel aandacht naar licht en klank.”

Johan baseerde zich voor het script op het boek ‘Dossier Baekelandt’ van journalist en auteur Fred Germonprez.

“Het is het verhaal van Ludovicus Baekelandt vanuit de ogen van de vrouwen bekeken. Vanuit de ogen van onder andere Baekelandt’s grootmoeder en moeder. Het verhaal van aan zijn geboorte tot aan zijn executie in 1803. Een romantisch en gedramatiseerd verhaal, niet té dicht bij de waarheid, omdat het anders heel moeilijk bespeelbaar zou zijn. Het verhaal van Ludovicus die niet het hoofd van de beruchte ‘bende’ was, maar eerder een meeloper.”

“De verschillende scènes uit zijn leven worden opgevoerd op 15 locaties langs een 3,5 kilometer lange wandeling. Er wordt geacteerd, gedanst, gezongen, gevochten… En er staat op een bepaalde locatie een échte kunstschilder die gefilmd wordt en tegelijkertijd geprojecteerd wordt op een achtergrond… Meer kan ik niet kwijt, daarvoor moet je komen kijken.”

Aan de theaterwandeling ging en gaat er heel wat voorbereiding aan vooraf. “Ik ben er al in september van vorig jaar mee begonnen in overleg met de cultuurdienst. Er doen ook heel wat verenigingen uit Lendelede en Sente aan mee: Kohané, Triene Wup, Studio Kohané, karateclub, koor Sonore, Art’Iz, Harmonie Kunst en Eendracht, Trommelkorps van de Harmonie, volksdansgroep Scharminkel, Gezinsbond, Heemkring Lethea en de GL Jazzclub.”

De Baekelandt Theaterwandeling van vrijdag 27 en zaterdag 28 september duurt anderhalf uur, start aan het DOC en eindigt aan zaal Lindelei. Er zijn elke dag zes tijdssloten: de eerste groep (30 personen per groep) start om 19 uur, de laatste om 19.50 uur.

Tickets kosten 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar (drankje inbegrepen). Na de wandeling kunnen de deelnemers genieten van een varken aan het spit of een breughelbuffet.

(IB)

Info: 0478 91 51 19. Tickets: www.ticketwinkel.be/lendelede

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier