Vrijdag 17 november staan de eerste cultuurwandelingen op het programma, regisseur Bart Cafmeyer en zijn medewerkers zijn er klaar voor om in drie weekends met hun totaalspektakel weer ruim 2.500 toehoorders te vermaken. “Dit jaar brengen we geen historisch verhaal, maar staat de koers in al zijn aspecten centraal.”
Bart Cafmeyer heeft natuurlijk al een cv om u tegen te zeggen. Samen met scenarist Stefan Vancraeynest en Nele Descheemaeker, clustermanager vrije tijd bij de stad Izegem, vormt hij het trio dat de schouders zet onder dit grote event. Om de vier jaar werd al een historische cultuurwandeling georganiseerd. In 2010, 2014 en 2018, dit keer steekt er vijf jaar tussen. “Het thema konden we niet kiezen”, lacht Bart Cafmeyer. “Dit jaar draait in Izegem alles rond koers, nadat het BK er eerder te gast was. Het scenario hebben we met zijn drieën uitgewerkt, Stefan zorgt voor het uitschrijven van de teksten. Sinds augustus zijn de repetities gestart. We doen dit louter met vrijwilligers en die zijn ontzettend enthousiast.”
Sfeer rond de koers
En die vrijwilligers hebben erg diverse taken. “Er komt een fanfare, een koor,… en we hebben heel wat mensen uit de toneelverenigingen die een rol op zich nemen. In totaal gaat het wel om 600 tot 700 mensen, ook een deel van de catering doen we met vrijwilligers. Zo zijn er nu mensen soep aan het maken voor komend weekend.”
Dit keer dus geen historisch verhaal, maar de koers als centraal thema en alles wat daarbij komt kijken. “Het gaat over winnen en het heldendom dat de winnaars te beurt valt, maar ook over de coureur die zich wegcijfert voor een ander. Het gaat over de wielerfan en zijn echtgenote die het minder voor de koers heeft. Het geeft vooral de sfeer weer die rond het hele wielergebeuren hangt.”
De cultuurwandeling doet enkele sites aan in de stad, de start wordt gegeven op de voormalige site Strobbe. Ook in het voormalige Hubo-gebouw in de Vlasgaardstraat worden er enkele scènes afgewerkt. “Net zoals bij de vorige edities verplaatsen we ons dus. Soms kan dat te voet, een andere keer gaat het met de bus. Niet dat de afstanden zo groot zijn, maar we moeten niet enkel aan ons publiek denken. Die kunnen natuurlijk een stukje stappen, maar de mensen die hen onderweg vergezellen en entertainen moeten ook die afstand doen. Daarom dat we dit keer gekozen hebben om alles binnen te laten plaatsvinden. Vorige keer hadden we een scène onder de brug. Een kwartiertje daar staan is voor het publiek doenbaar, maar de acteurs moeten daar uren staan. En dat drie weekends lang.”
Nog tickets te koop
De kaartenverkoop verloopt ondertussen goed, voor het eerste weekend is intekenen niet meer mogelijk. “We moeten op een bepaald moment afsluiten, in het kader van onze catering”, benadrukt Nele Descheemaeker. “Maar er zijn zeker nog vrije plaatsjes in de volgende twee weekends. Al zou ik niet meer te lang wachten om die vast te leggen.”
Kaarten kosten 35 euro, maar daarvoor krijg je wel heel wat in de plaats. “Een spektakel dat om en bij de vier uur duurt, eten en drinken onderweg en natuurlijk een onvergetelijke avond”, klinkt het. Het zou natuurlijk allemaal niet haalbaar zijn zonder de vele vrijwilligers die al maandenlang aan het oefenen zijn. En dat onder de kundige hoede van Bart Cafmeyer. “We zorgen dat onze medewerkers drie weekends lang niets te kort komen. Op een bedankingsfeestje blikken we dan met zijn allen nog eens terug.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier