Desselgemse Toneelvrienden hernemen geschrapt toneelstuk

Gauthier Clauws, Jan Delbeke, Mieke Verhelst (grijs haar), Hilde Lazou, Stephan Delbeke, Mo Dewaele, Marijke Dejaegere en Daisy Putman (bril) (gf)
Redactie KW

De Toneelvrienden stomen zich naar jaarlijkse traditie weer klaar om een reeks voorstellingen op te voeren tijdens de herfstvakantie. Dit jaar grijpen ze terug naar een blijspel dat ze in 2020 niet konden opvoeren door de coronamaatregelen.

Naar goede gewoonte staat de herfstvakantie in Desselgem garant voor de terugkeer van het humoristische toneelstuk van De Toneelvrienden, een groepje van een tiental hobbyacteurs dat via hun voorstellingen geld inzamelt voor de Katholieke Vereniging Gehandicapten. Voortaan doen ze dat met een afzonderlijke vzw, zonder de expliciete verwijzing naar KVG.

Blijspel

“Op zich verandert dat niet veel: wij spelen de voorstellingen en de opbrengsten schenken we nog altijd aan KVG. Alleen staan wij nu helemaal in voor de organisatie, want de Katholieke Vereniging Gehandicapten kreeg het steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden”, vertelt Filip Destoop, die al meer dan dertig jaar de vaste regisseur van De Toneelvrienden is. Hij is ook een bestuurslid van de vzw, die Hilde Lazou als voorzitster heeft.

Door corona konden we het stuk in 2020 niet opvoeren

Nadat het gezelschap vorig jaar uitpakte met een toneelstuk waarin drie broers de rollen van drie broers speelden, grijpen De Toneelvrienden dit jaar terug naar een blijspel dat ze in 2020 niet konden opvoeren. Ondanks verregaande voorzorgsmaatregelen – toeschouwers per bubbel aan een tafeltje en een lagere zaalcapaciteit – zag de organisatie zich genoodzaakt om de opvoeringen in extremis te annuleren, omdat de coronaregels het niet toelieten.

Hilarische toestanden

Ge-TIC-t speelt zich af in de praktijk van een psychiater die mensen helpt bij het beheersen of overwinnen van hun tics. Zes mensen komen op hetzelfde moment in zijn wachtzaal terecht, terwijl de dokter opgehouden wordt in de luchthaven. De patiënten beginnen dan maar zelf een groepssessie. “Dit blijspel van de Franse auteur Laurent Baffie zit vol met pijnlijke, maar vooral hilarische toestanden”, vat Filip het samen. “We willen vooral op een amusante manier aantonen dat er aan ieder van ons iets kan schelen, maar dat zoiets ons net uniek maakt.” Zoals gewoonlijk zullen De Toneelvrienden tijdens de herfstvakantie zowat 2.000 mensen ontvangen in ontmoetingscentrum De Coorenaar, verspreid over zeven voorstellingen. Die vinden plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober om 20 uur, op zondag 30 oktober om 17.30 uur, op woensdag 2 november om 15 uur, op vrijdag 4 en zaterdag 5 november om 20 uur en op zondag 6 november om 17.30 uur.

Een ticket kost 9 euro en is te verkrijgen via www.detoneelvrienden.be/reservatie. Meer informatie via info@detoneelvrienden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier