Acht voorstellingen van uniek locatietheater: Toneel in de Toekomststraat

Op de foto: cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne, regisseur Sander Tant, Pieter Meuleman, schepen Loes Vandromme en de spelersgroep. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Eind september en begin oktober worden acht voorstellingen gebracht van het locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. Er wordt, door 38 acteurs, letterlijk toneel gespeeld in de Toekomststraat. Op de tribunes is in totaal plaats voor 2.000 toeschouwers.

Het is een doodgewone dinsdag: afvalcontainers worden binnengehaald, mensen vertrekken naar het werk, pakjesdiensten leveren pakjes, nu en dan rijdt er een auto door de straat… Tot plots: een WhatsAppbericht van het koningshuis alles op zijn kop zet. Wanneer blijkt dat de koning wel eens op bezoek zou komen, wordt op één dag tijd een feestcomité Toekomststraat op poten gezet.

Het is de start van het nieuwe locatietheater ‘Het leek een gewone dinsdag in de Toekomststraat’. “Het wordt een soort opvolger van de vroegere theaterwandelingen zoals ‘De Tuinman van De Lovie’ en ‘De Totetrekker van Poperinge’ (2019), maar nu geconcentreerd op één plek: de Toekomststraat”, duidt schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

Toneelverenigingen

“Vele straatbewoners zijn zeer positief. Ze kijken uit naar het project, en zullen zelfs de bar bemannen. Weer werken zowat alle Poperingse toneelverenigingen samen. Door dit project is in Krombeke de theatergroep T72 heropgericht. In de stedelijke academie kan men de opleiding toneelspelen volgen. En die is zeer succesvol. Omdat we zoveel toneelverenigingen hebben, willen we gaan voor de titel van ‘Meest Toneelvriendelijke Gemeente van Vlaanderen’. Van de 2.000 voorziene tickets voor de ‘Toekomststraat’, zijn zowat de helft al de deur uit.”

Reningelstnaar Wim Chielens (64) schreef het scenario van het locatietheater. “Na lang zoeken kwam ik in de Toekomststraat terecht als ideale locatie. Die straat heeft een perspectief, een dieptezicht. Vanaf het begin van de straat zie je dat ze leidt naar een eindeloos punt. Er zijn geen opritten of voortuintjes, en het is een typische volks Vlaamse buurt. Bepaalde huizen staan er te koop of te huur, en die zullen we integreren in het stuk.”

Sander Tant regisseert, Pieter Meuleman staat hem bij als coach beweging. Beiden zijn ze leerkrachten aan de Kunstacademie Poperinge. “We zijn al een viertal maanden aan het repeteren in de Maekeblydezaal. We hebben zo’n grote ruimte nodig, omdat we zowat 45 meter van de Toekomststraat als decor gebruiken. Alle acteurs dragen een microfoontje, en alle toeschouwers een koptelefoon. Voor de spelers is het een grote aanpassing: wanneer ze heel veraf staan, hebben ze de neiging te roepen. Maar dat mag niet, iedereen moet met hetzelfde volume spreken. Hoe verder ze van de tribune staan, hoe meer ze hun bewegingen wat moeten uitvergroten. De laatste week repeteren we in de straat zelf”, zegt Sander Tant.

“Niets aan het stuk is historisch, het is helemaal fictief, maar wel zoals het zich vandaag zou kunnen afspelen”, aldus Pieter Meuleman. “Er doen dan ook een aantal kinderen mee. Het betreft een heel kleurrijke cast, die nooit eerder samenspeelde. Dat is een leuk gegeven, want in het echt kennen veel buren van de Toekomststraat elkaar ook niet.”

2.000 toeschouwers

Het publiek neemt plaats op een tribune met 258 zitjes, op het kruispunt met de Polenlaan (aan de ‘beenhouwerij’) en kijkt richting de Toekomststraat.

“Technisch gezien is het een heel grote uitdaging. Jan Casier en Roeland Vancraeynest staan in voor geluid en licht. Omdat we alles zo naturel mogelijk willen brengen, wordt niemand geschminkt. Zowat 20 mensen uit bepaalde verenigingen staan in voor de catering en parkeerbegeleiding”, weet cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne nog te melden.

De speelperiode telt acht vertoningen – telkens om 20 uur – op vrijdag 27, zaterdag 28, zondag 29 september en op dinsdag 1, woensdag 2, donderdag 3, vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober. Er is geen pauze, wel bar achteraf.

Een ticket kost 14 euro voor een niet-overdekte zitplaats en 16 euro voor een overdekte zitplaats. Je bereikt de tribune via de Polenlaan of de Toc H-straat. De tribune is niet bereikbaar via de Korte Reningelststraat, Toekomststraat of Quintens Wandeling.

Het betreft een organisatie van de dienst Cultuur Poperinge, info: 057 34 66 23.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier