Het volledige programma van de 21ste editie van Theater Aan Zee in Oostende is bekend. De organisatie gaf vrijdag een volledig overzicht in de basketbalarena Versluys Dôme, die dit jaar voor het eerst wordt ingepalmd door TAZ.
Voor editie 21 werd Dirk Pauwels, ex-directeur van het Gentse kunstencentrum Campo, aangezocht als gastcurator. Het festivalparcours is tot stand gekomen na vele inspirerende gesprekken met kunstenaars, inwoners van Oostende en mensen voor wie het reguliere kunstenlandschap niet evident is. “Het programma dat daaruit voortvloeit, focust op de zorg voor een maatschappij zonder uitsluiting, ook binnen de kunsten. Die zorg wordt niet benaderd door erover te prediken, maar net door de diversiteit in het soort kunsten en kunstenaars te presenteren als een evidentie, een vanzelfsprekendheid, gelijkwaardig naast elkaar”, klinkt het.
Nieuwe creaties
Zoals steeds wordt de basis van het programma bepaald door voorstellingen van kunstenaars die vandaag het kunstenlandschap vormgeven, aangevuld met creaties die op TAZ in première gaan en enkele internationale artiesten als Paul Clark, Gob Squad en Maria Jerez Quintana.
Als ex-directeur van een productiehuis, was het voor Dirk Pauwels onontkomelijk om ook samen met TAZ nieuwe creaties uit de grond te stampen. Soirée émancipée, vrouwen zingen Drs. P brengt een hommage aan deze Nederlandse ‘liedsjesbricoleur’, met IN STUKKEN exploreert een groep tien- tot twaalfjarigen, i.s.m. Ineke Nijssen en Hendrik Van Doorn, het werk van wijlen Eric De Volder, met Misschien Marieke schrijft Lieve Blancquaert samen met actrice Greet Jacobs een tekst op basis van gesprekken met onder andere Oostendse thuisloze moeders.
Vaste waarden en nieuwigheden
Vertrouwde ingrediënten als het Familiepark met theatervoorstellingen en concertjes voor de kleinsten, de selectie Jong Theater en Jong Muziek, waarbij jonge kunstenaars hun prille werk vaak voor het eerst presenteren aan een breed publiek, Film aan Zee, waarbij jonge filmmakers een platform krijgen, Apéro Poëzie met jong en gerodeerd talent, boeiende gasten en de uitreiking van de Poëziedebuutprijs Aan Zee – een nieuw onderdeel – blijven vaste waarden.
Ook nieuw deze zomer: BoekenTAZ, waarbij beslagen lezers hun ultieme boekenlijstje presenteren. Op Sleeptouw, waarbij auteurs een openhartig gesprek voeren met een select publiek op een unieke plek. Amuse gueule, waarbij het gezellig aanschuiven is bij artiesten die verrassen. Urgente Gesprekken, geen scherpe debatten, maar een vrijplaats met betrokken sprekers, pertinente vragen en genuanceerde antwoorden.
Voorstellingen in basketzaal en Delhaize
Er zullen ruim 100 voorstellingen zijn op 29 locaties, van het Leopoldpark tot CC De Grote Post, maar ook in een Delhaizewinkel en de Versluys Dôme, waar een “blackbox” gecreëerd zal worden, goed voor 600 zitplaatsen. “Vaak horen we tijdens het festival de opmerking van Oostendenaars dat ze te laat zijn om een ticket te kopen en dat de voorstellingen al lang uitverkocht zijn door niet-Oostendenaars. Daarom stellen we dit jaar 10.000 extra tickets ter beschikking”, verklapte schepen van Cultuur Bart Plasschaert tijdens de persvoorstelling.
TAZ#2017 vindt dit jaar plaats van 27 juli tot en met 5 augustus.
(MF)
Festivals
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier