Bredene mag zich sinds maandag de trotse eigenaar noemen van het zeiljacht Tomidi van wijlen Staf Versluys. Het jacht moet een plekje krijgen naast het oude toerismebureau aan het Duinenplein. “We willen er op termijn ook een tentoonstelling in het gebouw aan koppelen, want wereldzeiler Staf Versluys is een icoon van onze gemeente”, vindt cultuurschepen Alain Lynneel.
Staf Versluys voer met de Tomidi (vroeger bekend als de Rucanor Tri Star, red.) meermaals de Whitbread Race rond de wereld. Vandaag is het jacht eigendom van Dirk Gunst, die ooit nog samen met Versluys zeilde. Het ligt intussen al meerdere jaren op het droge ter hoogte van de Henrik Baelskaai op de Vuurtorenwijk.
Het beroemde schip werd onlangs gratis aangeboden aan het gemeentebestuur. “Een cadeau dat we niet konden weigeren, ook al is er wat restauratiewerk aan”, meent schepen Alain Lynneel.
Langdurig project
“Staf Versluys, dat is Bredene. We hebben ons cultureel centrum naar hem genoemd en Staf werd door onze inwoners ooit verkozen tot Bredenaar van de Eeuw. We willen rond zijn legendarische jacht dan ook een langdurig project bouwen dat Bredenaar en toerist kan begeesteren. Ook voor de plaatselijke scholen en de zeeklassen kan het een interessante afstapplaats worden. Het terrein naast het oud-toerismebureau langs de Driftweg lijkt ons ideaal. Het zal er alleszins een fantastisch oriëntatiepunt vormen voor wie langs de Koninklijke Baan rijdt.”
Het gemeentebestuur bekijkt momenteel samen met Stafs zoon Jacky hoe het jacht kan verplaatst worden naar Bredene. “We kunnen straks ook aanspraak maken op subsidies van Maritiem Erfgoed omdat de Tomidi erkend is als varend erfgoed. We zullen op die manier een jaarlijkse onderhoudsbeurt kunnen financieren.”
Lynneel hoopt het jacht op zijn nieuwe en definitieve ligplaats te krijgen tegen het voorjaar van 2025. “Er is echter nog wat werk aan, dus realistischer is misschien om te mikken op 2026.”
“Blanco cheque”
Vicky Dereere (Alternatief24) verontwaardigde zich op de gemeenteraad van afgelopen maandag over de manier waarop de meerderheid deze schenking had aanvaard. “Zonder onderzoek, zonder visie, zonder plan, zonder studie en zonder budget. Wij zijn niet tegen een eventueel toeristisch project, maar dat je op deze manier zo’n risicovolle onderneming start, is stuitend.”
“De Tomidi werd gebouwd in 1984. Voor Bredene heeft de boot betekenis doordat Staf Versluys er enkele wedstrijden mee zeilde. Of dit voldoende argumentatie is om de boot over te nemen? De Tomidi is in slechte staat en sedert 2009 erkend Vlaams varend erfgoed. Restauratie en herstel worden dus zeer duur. Het interieur moet bijvoorbeeld authentiek blijven. De boot werd in 2018 door de eigenaar al aan verschillende kustgemeenten aangeboden voor 190.000 euro. Iedereen weigerde, ook Bredene trouwens. De reden ligt voor de hand: de onderhoudskosten zijn te hoog. Je kunt je ook afvragen wat de toeristische meerwaarde is”, aldus Vicky Dereere.
“De enige oplossing voor de Tomidi was nog een maritiem museum, maar ook daarvoor zijn Zeebrugge en Antwerpen afgehaakt. Pikant detail: het bedrijf van de eigenaar is ondertussen in vereffening. Het gemeentebestuur stapt nu blijkbaar over deze zaken heen. Hoe hoog de restauratiekosten zijn, is vandaag een vraagteken, bekende schepen Erwin Feys. Het gaat trouwens niet alleen over de restauratiekosten, maar ook over transportkosten, installatiekosten en de toekomstige onderhouds- en exploitatiekosten. Het gemeentebestuur schrijft met deze aanvaarding een blanco cheque uit.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier