Eindelijk, na dertig jaar, is de restauratie van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge (bijna) klaar. Provincie en Vlaanderen investeerden in dit huzarenwerk samen 30 miljoen euro.
In 1987 vielen er enkele stenen van de toren van de Sint-Salvatorskathedraal naar beneden, recht in de drukke Steenstraat in Brugge. Als bij wonder raakte niemand gewond. De Provincie startte zo snel mogelijk, zonder te wachten op Vlaamse toelagen, met de restauratie van de toren (12 miljoen). Nadien volgden in meerdere fasen het exterieur (8 miljoen), het interieur (8 miljoen) en de orgels (2,5 miljoen) van de kathedraal.
Drie bisschoppen
“Er rest ons nu enkel nog het plaatsen van de gerestaureerde wandtapijten, verlichtingswerken en het orgel. Dat is voor oktober en november voorzien”, zegt Johan Catrysse, voorzitter van de kerkfabriek. Volgens gedeputeerde Bart Naeyaert passeerden tijdens de restauratiewerken drie gedeputeerden en drie bisschoppen de revue: “Enkel het triumviraat van aangestelde architecten (Vermeersch, Dugardyn en Viérin) doorliep het volledig proces. Al waren er ook daar enkele generatiewissels.”
Voor de 30 miljoen euro kosten krijgt de Provincie een Vlaamse toelage van 60%, omdat de Sint-Salvatorskathedraal een beschermd monument is. Pastoor Jan Tilleman is vooral onder de indruk van de gerstaureerde brandglasramen en wijst op het actueel belang van Sint-Elooi, één van de patroonheiligen van de kerk, die onder meer uitgebeeld wordt in de 18de eeuwse preekstoel: “Hij zou op deze plek in 642 een kerkje gesticht hebben. Sint-Elooi was niet alleen de patroonheilige van de kunstsmeden, maar zamelde ook geld in voor de armen. Hij kocht onder meer slaven vrij in de haven van Marseille.”
Open kathedraal
De vingerwijziging naar de transmigranten die dezer dagen aanspoelen in de Europese havens van de Middellandse Zee is niet toevallig. Van 6 t/m 27 oktober is er het initiatief ‘open kathedraal’, met concerten, jongerenviering, geloofdverdieping en gidsbeurten die stilstaan bij de figuur van Sint-Elooi.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier