Op Internationale Vrouwendag, vrijdag 8 maart, organiseert het Gezellearchief een Wikipedia-schrijfsessie. Dat blijkt een noodzaak, want vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in biografische databanken en catalogi. Slechts 15 procent van de huidige Wikipedia-artikels gaat over een vrouw.
Liefst 600 brieven van Guido Gezelle met vrouwelijke correspondenten vormen het onderwerp van het project ‘Vrouwen van papier’. Priester-dichter en taalfanaat Guido Gezelle correspondeerde met meer dan duizend verschillende mensen. Van zijn mannelijke correspondenten doen veel namen meteen een belletje rinkelen: Hugo Verriest, Johan Winkler, Eugeen Van Oye … Maar de vrouwen? Die bleven in de schaduw van de geschiedenis.
Het project wil daar verandering in brengen. Via een online brieveneditie, een expo, een vrouwenblad en een podcast van AudioCollectief SCHIK, kan men kennismaken met de baronessen, burgerdames, dienstmeisjes, religieuzen, zakenvrouwen, fabrieksmeisjes, Engelse vrouwen en inwijkelingen, biechtelingen en familieleden die brieven schreven naar Gezelle.
“Te weinig Wikipedia-artikels gaan over een vrouw”
Van onschatbare waarde voor het project zijn de vele vrijwilligers en adviseurs die de brieven transcriberen en inhoudelijk toelichten. De biografische gegevens en foto’s die zij verzameld hebben, worden door de Openbare Bibliotheek Brugge en meemoo ter beschikking gesteld via het gelijknamige Wiki-project. Iedereen kan de gegevens dus gebruiken om Wikipedia-artikels te schrijven. Het startschot wordt gegeven op vrijdag 8 maart met een schrijfsessie in hoofdbibliotheek Biekorf.
Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Deze schrijfdag past helemaal in de gekende aanpak van het Gezellearchief om via participatietrajecten een ruim en divers publiek te betrekken bij de werking. Ik ben alvast ingeschreven en zal een artikel publiceren over Savina van Caloen. Zij liet het kasteel van Loppem bouwen en was een van Gezelles opdrachtgevers.”
Vrouw Weyn
Dat geldt eveneens voor Sophie Peeters alias ‘Vrouw Weyn’, die bekendstaat als de eerste Wase volkskundige en verschillende bijdragen schreef voor Biekorf en Vlaamsche Zanten.
De Openbare Bibliotheek Brugge maakte nog andere erfgoedorganisaties warm voor de Wikipedia-schrijfdag. Bibliotheken en archieven in Brussel, Gent, Brugge, Antwerpen en Leuven grijpen vrijdag 8 maart aan om Wikipedia-artikels te schrijven over de vrouwen in hun collecties. (ON)
Meer info: www.gezelle.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier