Sammy Slabbinck verrast met dubbelgelaagde werken in De Tank in Brugge

Bijzonder is dat de werken een andere gedaante aannemen als je er voorbij stapt. © svv
Redactie KW

De expositie van de Brugse collage- en stop-motionvideokunstenaar loopt nog tot eind deze week.

Sinds enige tijd is Sammy Slabbinck bijna alomtegenwoordig in Brugge. Enkele maanden geleden exposeerde hij in het Concertgebouw. Werken van hem sieren niet enkel de muren van De Kelk, maar hangen ook aan de wanden van de nieuwe concertzaal achteraan dit café. Deze week loopt er een tentoonstelling van Slabbinck in De Tank, het gebouw op de Burg van Brugge waar jonge plaatselijke creatievelingen atelierruimte afhuren.

In opdracht van het Spaanse design(interieur)bureau Sancal werkte Slabbinck een vijfdelige reeks op groot formaat uit. Bijzonder is dat de werken een andere gedaante aannemen als je er voorbij stapt: op ingenieuze wijze verwerkt Slabbinck dus twee beelden in één werk. Op die manier kent hij zijn (neo)surrealistische collagewerken op een ingenieuze manier een dubbele gelaagdheid toe.

Tussen speels en luguber

Daarnaast presenteert Slabbinck een aantal andere werken die kleiner van formaat zijn. Die werken variëren tussen speels en luguber. Zo laat hij enkele mensen zwemmen in het blauwe vlak van een werk dat refereert aan een schilderij van de Nederlander Piet Mondriaan en lijkt een oog de quintessence van een collage te vormen van een hommage aan ‘Un Chien Andalou’, een surrealistische film van de Spaanse grootmeesters Luis Bunuel en Salvador Dali. In heel wat werken van Slabbinck komt trouwens een oog terug, net als onmetelijke vlakten, vrouwelijke rondingen en mannen die dit alles wezenloos aanschouwen.

Enkele werken van Slabbinck, die mondiaal tienduizenden bewonderaars heeft en wiens werk over de hele wereld verspreid zit, zullen binnenkort ook de façade van een nieuw gebouw in het zuiden van de Verenigde Staten sieren. Dat maakt hem tot misschien wel de belangwekkendste kunstenaar die momenteel in Brugge leeft en werkt.

(svv)

De tentoonstelling met werken van Sammy Slabbinck kun je nog tot en met vrijdag 13 april bekijken in De Tank, dagelijks van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier