Robert Florizoone (78) won vorig jaar de Beker van West-Vlaanderen en is een van de 21 draaiorgelspelers die meedingen naar de nationale titel op de twaalfde editie van het Open Belgisch kampioenschap Orgeldraaien in Brasschaat, op 1 oktober. Winnen zou leuk zijn, maar spelen is leuker. “Onder de mensen komen met mijn draaiorgel maakt me blij”, zegt Robert.
Robert Florizoone stond mee aan de wieg toen het Open BK Orgeldraaien – ‘Open’ betekent dat zowel amateurs als profs kunnen deelnemen – in 2004 voor het eerst werd georganiseerd, op initiatief van cabaretier Geert Hoste, zelf een fervent draaiorgelliefhebber.
“Hiermee wilden we de draaiorgeltraditie nieuw leven inblazen”, vertelt Roger. “In 2007 werd de vzw MechaMusica opgericht, die draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten uit het hele land verenigt. Ik sta voor honderd procent achter de doelstelling: de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten stimuleren.”
Rolls Royce
“Ik kom naar het BK met de ‘Rolls Royce’ onder de draaiorgels: de Harlekino met 41 toetsen die ik heb gekocht van Adrie Vergeer in Gouda. Deze professionele orgelbouwer heeft zich altijd ingezet om de draaiorgeltraditie in ere te houden en heeft het orgeltje 27 jaar gebruikt voor events en feesten – in Nederland was het ‘mansen’ heel populair. Orgeldraaiers ‘bedelden’ toen met een klein koperen potje om geld. Je kunt het vergelijken met wat straatmuzikanten nu doen. Mijn neef Alberic heeft een motortje op de Harlekino gezet en het geautomatiseerd, zodat ik er thuis of in woonzorgcentra op kan spelen. Als ik aan de slinger moet draaien, druipt het zweet eraf!”
“Onder de mensen komen met mijn orgel maakt me blij. Dat is ook de bedoeling van dit BK: het ambacht en deze volkscultuur in ere houden, en het draaiorgel in de straat promoten. Je krijgt een plaats toegewezen op het parcours in het centrum, waar het publiek je de hele middag kan volgen.”
Iedereen prijs
“De wedstrijdjury bestaat uit een directeur van de muziekwereld, orgelkenners, maar ook bekende figuren die géén orgelbouwers zijn en het bestuur van MechaMusica. Je prestaties worden beoordeeld op de kwaliteit van het orgel, de presentatie, de variatie van het repertoire, én op de interactie met het publiek: je moet vriendelijk zijn en uitleg geven. Maar iedereen gaat naar huis met een eretitel als prijs. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen positief, want vorig jaar is het BK in het water gevallen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier