Naast de torenkraan van de Lakenhallen zijn werken bezig aan dat ander Iepers monument: de kathedraal. Voor het eerst in negentig jaar worden de meer dan 3.000 pijpen van het orgel stelselmatig gerestaureerd. Buiten wordt een stuk van het dak vernieuwd, maar die werken moeten dringend uitbreiden. “Anders dreigt het binnen te regenen.”
Net als de Lakenhallen werd de Sint-Maartenskathedraal ernaast helemaal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Lakenhallen waren pas tegen de jaren zestig helemaal heropgebouwd, maar de ‘nieuwe’ kathedraal kon al op Palmzondag 1930 ingewijd worden.
Het gebouw en het orgel binnen zijn intussen al negentig jaar oud. “Dit symfonisch-romantisch instrument behoort tot de grotere orgels”, zegt organist Benjamin Luyckx. “De klank is van zeer goede kwaliteit en het is een droom om erop te spelen, maar het orgel begint dof te klinken. Dat heeft te maken met de ettelijke centimeters stof, dat het instrument doorheen de jaren vergaarde. Dat zie je ook wanneer je de trap neemt en er binnen komt.”
3.110 pijpen
“Het orgel kan je vergelijken met een klein huis in de kathedraal. Dat huis bestaat onder meer uit de blaasbalg, drie handklavieren, een voetklavier, een meubel, mechanische verbindingen en 3.110 pijpen. De kleinste pijpen meten enkele centimeters, de grootste zijn tot zes meter lang. Sommige pijpen zijn wat verzakt door hun eigen gewicht. Elke pijp wordt nu uitgenomen, gekuist, gerestaureerd, teruggezet, geïntoneerd en gestemd. Dat is een echt monnikenwerk, dat tegen het einde van het jaar moet klaar zijn. Omdat de onderdelen stelselmatig worden aangepakt, blijft het orgel intussen gedeeltelijk bespeelbaar. Straks klinkt de orgelmuziek niet meer zo stoffig.”
Aan de buitenkant van de kathedraal wordt een stuk van het dak aangepakt. “Maar er moet nog veel gebeuren en het is dringend. Het regent nu al sporadisch binnen en de stabiliteit komt in gevaar. Grote delen van het dak werden nog nooit aangepakt”, zegt de 67-jarige voorzitter van de kerkraad Toon Breyne.
“We vestigen onze hoop nu op een nieuw dossier, waarmee we een grotere subsidie kunnen aanvragen dankzij een nieuwe regeling van de minister. Dat is cruciaal om het mooie gebouw in stand te houden.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier