Renovatie Kasteel Beauvoorde halverwege: “Speciale aandacht gaat nu naar historisch behangpapier, gordijnen en schilderwerk”

De restauratie van het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem is halverwege. “We hebben nu speciale aandacht voor onder andere het historisch behangpapier.” © DME
Redactie KW

De restauratie van het Kasteel Beauvoorde in Wulveringem bij Veurne is halverwege. Sinds kort zijn de stellingen verdwenen en straalt het kasteel als nooit tevoren. Momenteel wordt het interieur verder afgewerkt.

In 1875 koopt jonkheer Arthur Merghelynck, toen amper 22 jaar, het vervallen Kasteel Beauvoorde gelegen in het schilderachtige dorpje Wulveringem in de Westhoek. Merghelynck renoveert het kasteel naar de staat zoals het er volgens hem in de 17de eeuw uitzag. Hij verzamelt een collectie meubels en kunstwerken en siert daarmee iedere kamer in het kasteel. Rondom het slot laat hij een Frans-Engels park aanleggen.

Een kleine dertig jaar later bepaalt Merghelynck in zijn testament dat de tijd hier moet blijven stilstaan en draagt het kasteel over aan de Belgische staat. Die schonk het later verder door aan de Vlaamse Gemeenschap en zo kwam het uiteindelijk terecht bij erfgoedorganisatie vzw Herita, die instaat voor het onderhoud, de uitbating én de restauratie.

Schimmels en houtworm

Die grondige restauratie startte eind februari vorig jaar. Wat is de stand van zaken? “We zitten nu ongeveer halverwege”, zegt de projectontwikkelaar bij de restauratie Simon Callebert van Herita. “Het exterieur is intussen achter de rug. De stelling is gedemonteerd en nu is het interieur dat verder afgewerkt wordt. Het kasteel is nog in een relatief goede staat, we waren er eigenlijk juist op tijd bij. Er waren schimmels en houtworm door de hoge relatieve luchtvochtigheid in het kasteel.”

“Hoe dat komt? Dat weten we tot op vandaag nog niet, maar we weten wel hoe we het kunnen verhelpen. Er is hier ook een soort microklimaat door de vele bomen, waardoor er weinig zonlicht op het kasteel valt. En natuurlijk is er het water van de slotgracht. Om de vochtproblematiek aan te pakken, werden de daken en regenwaterafvoeren vernieuwd. Door ventilatiebuizen in de schoorsteenkanalen te steken, kunnen we zorgen voor een continue ventilatie die ook warme lucht kan voorzien. Daardoor kunnen we een basistemperatuur van 14 à 15 graden handhaven.”

1 juli 2025

“Ook het houten dakgebinte en het schrijnwerk wordt gerestaureerd. Het metselwerk wordt in zijn totaliteit hersteld om vorstschade en uitspoeling tegen te gaan. Tijdens deze fase worden ook de cultuurgoederen en het oorspronkelijk interieur gerestaureerd met speciale aandacht voor het historisch behangpapier, gordijnen en schilderwerk. De verwachting is dat het kasteel vanaf 1 juli 2025 de deuren heropent.”

Ook het park rondom het kasteel wordt in zijn originele vorm hersteld. De site wordt bovendien integraal toegankelijker gemaakt. De aanbesteding van die werken is nog lopende. (DME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier