Op zaterdag 11 en zondag 12 september opent de gemeente Zulte ter gelegenheid van Open Monumentendag uitzonderlijk de deuren van de ‘Raveelkapel’ in Machelen. De kapel Maria Hulp der Christenen, zoals ze officieel heet, werd in 1993 door Roger Raveel als een totaalkunstproject aangepakt.
“Raveel was geen fervent kerkganger,” verklaart Raveelkenner Luc Levrau. “Hij stond erop dat hij het project volgens zijn eigen visie mocht uitvoeren. Het resultaat is een verborgen parel waar kunst en religie hand in hand gaan.” De geschiedenis van de kapel in Machelen gaat eeuwen ver terug en is terug te brengen tot een stationscafé opgestart op het einde van de 19e eeuw. In die tijd had Machelen nog een station om de vele pendelende arbeiders naar hun werk te brengen. In de stationsbuurt was café de la Gare met een aanpalende bolderstent die op kermisdagen van een houten dansvloer voorzien kon worden. Een eeuw later is het station van Machelen er niet meer en het café en het zaaltje zijn omgevormd tot een huurwoning.
Erediensten
In 1970 vroeg de toenmalige onderpastoor echter aan de eigenaars of hij het gebouw mocht gebruiken voor misvieringen. Zo werd het oude stationscafé in 1972 een plaats voor erediensten. Pas in 1989 besliste men om het oude gebouw te slopen en te vervangen door een volwaardige kapel, de kapel Maria Hulp der Christenen.
Raveel wou dat zowel gelovigen als niet-gelovigen zich zouden terugvinden in het interieur – Raveelkenner Luc Levrau
Tal van Machelenaren en andere mensen uit de streek boden vrijwillig hun diensten voor bij de afbraak en heropbouw van de kapel. Op 11 november 1989 werd de kapel officieel in gebruik genomen. De architecten waren Luc Van Heule en Koen Baert maar de kapel is tot stand gekomen met de hulp van het ganse dorp. Alle parochiale verenigingen of wie bij de parochie betrokken was, heeft zijn steentje bijgedragen aan de afwerking van zowel binnen- als buitenkant van de kapel.”
Interieur
“De werkgroep rond de kapel vroeg in 1989 aan Roger Raveel om het interieur in te richten van de gloednieuwe kapel. Raveel was echter geen fervent kerkganger of praktiserende gelovige. Hij wou dat zowel gelovigen als niet-gelovigen zich zouden terugvinden in het interieur. Hij wou het project enkel aannemen op voorwaarde dat hij het volgens zijn visie mocht uitvoeren. Hij maakte er een totaalkunstproject van met de titel ‘Religie van het leven’ en voerde alle werken gratis uit. Raveel beschilderde de binnenmuren van de kapel in zijn typische stijl en voorzag die ook nog van extra losse schilderijen. Hij ontwierp ook het tabernakel en tal van typisch religieuze symbolen die hij in kleur liet borduren op stola’s en kazuifels voor de pastoor. In 1993 werd wat men nu in de volksmond de ‘Raveelkapel’ noemt, plechtig geopend in aanwezigheid van toenmalig bisschop Luysterman en wijlen Jan Hoet, de kunstpaus.”
Praktisch
Op zaterdag 11 september worden gratis geleide bezoeken aangeboden in de Raveelkapel en dit om 10.00, 11.30, 13.30, 15.00 en 16.30 uur. Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.zulte.be/OMD2021. Op zondag 12 september kan iedereen van 11.00 tot 17.00 uur binnenlopen en een videovoorstelling meepikken over het ontstaan van de kapel en de kunstzinnige realisatie van de ‘Religie van het Leven’. (JF)
Open Monumentendag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier