Open Monumentendag is te gast op de Konterdam in Oostende

V.l.n.r. virginie Michils van de Cultuurdienst, volkstuinster Elisabeth Van de Schoot en (waak)hondje Chanel, letteriste Twiggy Bossuyt, Filip Menu van heemkring ’t Schorre Steene, Karen Van Schuerbeeck van de Cultuurdienst en schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Op zondag 8 september focust de Dienst Cultuur van Oostende op de wijk Konterdam tijdens de 36ste editie van Open Monumentendag. Het overkoepelend thema ‘En Route’ past perfect om deze relatief jonge stadswijk te ontdekken.

OMD is in Oostende al lang afgestapt van de intentie om alleen statische monumenten in de kijker zetten. Na jarenlang in te zoomen op de grote, historische en drukke verkeersassen van de stad werd in de voorbije jaren bewust gefocust op diverse stadswijken als Stene, Zandvoorde en Raversijde: hun historische groei, economisch belang, sociaal weefsel en erfgoed. De Konterdam was tot eind 19de eeuw nog braakliggende grond. De naam verwijst naar een dijk waar diverse kreken en waterloopjes samenkwamen. Mobiliteit vormt al lang de bloedsomloop van deze wijk. Zowel de spoorwegarbeiders die er woonden, als de memorabele internationale treinverbindingen en later de allereerste autosnelweg van ons land doorkruisten de wijk.

Gratis

Hoe je de Konterdam in familieverband een dag lang actief en ontspannend degusteert, lees je in de OMD-plooifolder of op het web. Er is (speel)theater voor het jonge grut, een downhill skate challenge, expo’s met miniatuurtreinen, pedalo’s op de Grote Lac en de ziel van de stationsromannetjes vind je in het toeristentreintje.

Wie de wijk in de diepte wil verkennen, kan mee op geleide wandelingen in de wijk of een bezoek brengen aan het waterzuiveringsstation Aquafin, aan La Couronne waar kunstenaar en pianist Koen Broucke een unieke Ensor-performance geeft. Overigens de enige betalende activiteit die dag. Maar ook in het WZC ’t Ponton vroeger en nu, bij de restauratie van de reddingsboot Watson 3 en bij Les Wagons-Lits of in de volkstuin Zomerloop ontdek je ongekende verhalen. In de marge kan je met je uitpasvoordeel ook terecht in het Stadsmuseum, Mu.ZEE, Fort Napoleon, Mercator, Amandine, de Ensorexpo’s in Stadsmuseum en Venetiaans Gaanderijen en het provinciedomein Atlantikwall Raversyde.

Het volledige OMD-programma vind je op www.oostende.be/omd24. Bijna alle activiteiten zijn gratis, maar voor sommige moet je reserveren. Dat kan op dezelfde website of via 059 25 81 41.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier