Oostendse ‘leading ladies’ over hun band met het Filmfestival

Vrouwen staan dit jaar centraal op Filmfestival Oostende. © Arne Deboosere
Gillian Lowyck

Vrouwen staan dit jaar centraal op Filmfestival Oostende. Tijd om aan te kloppen bij vijf Oostendse ‘leading ladies’ en hen enkele vragen te stellen: Wat is je band met Oostende? En met het Filmfestival? Wat zijn je favoriete Vlaamse en buitenlandse film? En wat betekent dat voor jou, het begrip ‘leading ladies’?

Heidi Lenaerts (radiopresentratrice Klara): “Meer mogelijk nu we vast in Oostende wonen”

Oostendse 'leading ladies' over hun band met het Filmfestival
© Davy Coghe

1. “Na tien jaar de vakanties door te brengen in Oostende is het sinds juli onze vaste woonplaats en uitvalsbasis geworden. Het is onze lievelingsplek omwille van de perfecte combinatie dorp, zeg maar de belle époque-wijk waar we wonen, stad én zee!”

2. “Ik ging al wel eens als toerist naar het filmfestival, bijvoorbeeld naar de AbFab-Film met een vriendin. Altijd fijn hoe die avonden ingekleed worden. Hier wonen schept wel meer mogelijkheden. Dit jaar gaan mijn man en ik in elk geval naar het openingsgala. En met mijn dochters wil ik zeker de D5R-marathon bijwonen. Ik denk ook dat ik wel eens ga piepen als Monica Belluci haar ster onthuld wordt.”

3. “Mijn favoriete film aller tijden is Breakfast At Tiffany’s. Die film doet dromen over een heerlijk leven in de stad én de liefde. Steve+Sky blijft dan weer mijn Vlaamse lievelingsfilm. Een waanzinnig mooi liefdesverhaal, supergoed vertolkt én met een goeie Belgische soundtrack.”

4. “Audrey Hepburn is voor mij dé leading lady. Ik vind het mooi hoe ze buiten de films zich ook met hart en ziel inzette voor Unicef. En toen ze kinderen kreeg wou ze niet meer dagen- of maandenlang gaan draaien. Ze wou ‘moederen’. Ook dat vind ik leading lady zijn. Vrouwen die het klaarkrijgen een huishouden te runnen en eventueel daarnaast ook nog een job uitoefenen, deel- of voltijds. Sowieso moeten we onthouden dat we allemaal de leading lady zijn in ons leven: zelfzorg is belangrijk.”

Joke Neyrinck (doodlekunstenares): “Dit jaar voor het eerst naar het filmfestival”

Oostendse 'leading ladies' over hun band met het Filmfestival
© GLO

1. “Ik ben al dertien jaar een ‘kunstige’ inwoner van Oostende, nadat ik jarenlang in Ardooie woonde. Mijn man Augustijn woont hier al twintig jaar. Ik moet benadrukken dat ik toch écht graag in Oostende woon. De lucht is hier schoon, het strand is mooi en er is het hele jaar door van alles te doen. Het is dan ook de enige stad aan zee. Was Oostende onlangs ook niet verkozen tot een van de tofste kuststeden ter wereld? Een middelgrote stad is voor mij ideaal! Ik voel me helemaal ingeburgerd, hoewel ze aan mijn accent horen dat ik geen geboren Oostendenaar ben. Maar ik ben wel een rasechte West-Vlaming. Ik ben dan ook blij dat ik in mijn provincie gebleven ben.”

2. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit op het filmfestival ben geraakt. Misschien omdat het steeds net valt tijdens het begin van het schooljaar, maar dit jaar moet het zeker eens lukken. Laten we het mijn vuurdoop noemen. Vorig schooljaar werkte ik een tijdje in het onderwijs en ik vond toen geen tijd.”

3. “Mijn favoriete Vlaamse film? Dan ga ik voor Ad Fundum, de eerste langspeelfilm van Erik Van Looy. Op internationaal vlak ben ik fan van Nymphomaniac van de Deense cultregisseur Lars von Trier.”

4. “Een leading lady is voor mij een vrouw die een prominente rol speelt binnen haar vakdomein. Dat kan op creatief vlak zijn, maar ook een onderneemster of zangeres. Iemand met een voortrekkersrol.”

Laurence Van Cauter (uitbaatster Cultuurcafé): “Onderneemsters zijn leading ladies”

Oostendse 'leading ladies' over hun band met het Filmfestival
© GLO

1. “Ik ben in Oostende beland door mijn gekke echtgenoot (lacht). Ik ben afkomstig uit Lokeren en kende Oostende niet echt. De Langestraat en Ciné Rialto, daar kwam ik soms wel, maar dat was het dan ook. In september bestaat het Cultuurcafé vijf jaar. Wij zijn speciaal naar hier verhuisd om onze zaak te openen. We hadden een goed gevoel en als we nu terugkijken, zijn we naar hier gekomen op het juiste moment. Vandaag vind ik het frappant hoe Oostends ik mij voel. Soms meer dan écht Oostendenaars!”

2. “Toen mijn man en ik nog geen kinderen hadden, gingen we soms drie keer per week naar de bioscoop. Vandaag is dat een stuk minder… We gaan wel elk jaar naar de openingsfilm van het filmfestival. In het Cultuurcafé wordt er ook altijd een Filmcafé georganiseerd. We proberen dan ook iets subtiel te doen, zoals bijvoorbeeld een Coppolawijn op de kaart. We blazen het niet op, maar doen er wel iets mee. Sowieso zet het filmfestival Oostende nog meer op de culturele kaart zet.”

3. “Anyway the Wind Blows van Tom Barman heb ik al zeker vijftig keer gezien. Sowieso hou ik van films waar de soundtrack belangrijk is. Denk maar aan de films van Almodovar of Tarantino. Of een film als Drive.”

4. “Leading ladies zijn voor mij de ondernemers, vrouwen die iets betekenen voor de stad. Vrouwen die out of the box denken, die iets durven én die iets betekenen.”

Ines Defurne (zangeres): “Elke vrouw is op haar manier een leading lady”

Oostendse 'leading ladies' over hun band met het Filmfestival
© PETER MAENHOUDT

1. “Ik ben geboren en getogen in Oostende. Mijn hart en ziel liggen hier. Oostende is een stad waar altijd iets te beleven valt. Ook de zee is voor mij heel belangrijk. Mijn grootouders woonden in ‘t stad en als kind ging ik naar het strand met mijn opa, een crème lekken op de dijk, of we lieten met stormweer het zeewater over de auto kletsen. Nu nog trek ik naar het strand om te genieten en een zwemtje te doen. En dan liefst vroeg op de dag, dan heb ik de zee voor mij alleen en hoor en zie ik de stad ontwaken.”

2. “Helaas heb ik het filmfestival zelf nog maar weinig bezocht. Shame on me! Toch staat het telkens weer op mijn to-do lijstje. Ook dit jaar zal ik er helaas niet raken, want ik zal Oostende een tijdje moeten missen. Samen met mijn echtgenoot vertrek ik naar Los Angeles voor een werkproject. Ideaal om mijn filmkennis te verrijken!”

3. “Een ding is zeker: ik bekijk veel te weinig films. Mijn voorkeur gaat naar drama en waargebeurde of realistische films zoals The Broken Circle Breakdown en Cargo. Onlangs heb ik Beautiful Boy gezien. Een ontroerende, emotionele film met een mooie soundtrack.”

4. “Leading ladies zijn voor mij vrouwen die met hun eigen keuzes en talenten laten zien waar ze goed in zijn. Sterke vrouwen die al dan niet met vallen en opstaan hun doel willen bereiken. Elke vrouw is op haar manier wel een leading lady. Terecht dus dat FFO leading ladies in de kijker zet.”

Ines Schweiger (inkleurster Cowboy Henk): “Beïnvloed door horrorfilms uit de jaren dertig”

Oostendse 'leading ladies' over hun band met het Filmfestival
© Davy Coghe

1. “Oostende is mijn favoriete Belgische stad om in te leven. Ik hou van de aanwezigheid van de zee, gemengd met het vleugje belle époque dat nog resteert. Ik woon hier sinds mijn 16de en voel me absoluut geen echte Oostendenaar, maar ik hoor hier wel thuis. Oostende in de winter vind ik fijner dan de overspoelde zomerversie.”

2. “Ik heb het festival de eerste jaren meer bezocht dan nu. Dat heeft alles te maken met het moeten nemen van babysits. Ik hoop in de toekomst, als de zoon iets ouder is, weer meer te gaan. Ik heb enkele films die ik graag wil zien, afwachten maar of ik er raak.”

3. “Qua Vlaamse films heb ik niet echt een favoriet. Ooit zag ik wel De Witte en Brussels By Night, Pauline & Paulette, Aanrijding in Moscou, Noordzee Texas, Cargo en Souvenir, maar ik vrees dat mijn absolute favoriet daar nog niet bij zit. Ik hou sowieso meer van oudere films en film noir. Buitenlandse films? Als tiener keek ik vooral naar horrorfilms uit de jaren dertig. Ik vrees dat die periode mijn smaak erg beïnvloed heeft. De Frankensteinreeks van James Whale met Boris Karloff vond ik geweldig. Maar mijn favoriete ouwe horrorfilm is I walked with a Zombie uit 1943 van Jacques Tourneur.”

4. “Leading ladies zijn voor mij actrices die wat meer hebben dan alleen de hoofdrol in een film vertolken, die echt onvervangbaar zijn. Uma Thurman bijvoorbeeld die de klasse van een klassieke actrice uitstraalt.”