Met een uniek kerstverhaal van Onno Van Gelder Jr., gekoppeld aan een wandeling langs 14 panelen getekend door Roland De Winter, zorgt Visit Veurne voor een vleugje magie en vooral voor een bijzondere en hartverwarmende kerstsfeer in hartje Veurne.
Geen ijspiste, geen kerstchalets, geen Eisbar dit jaar in Veurne. Toch is het team van Visit Veurne erin geslaagd om uit te pakken met een creatief en veilig alternatief. “We hebben dit jaar al heel wat activiteiten op de valreep moeten schrappen door de coronamaatregelen, maar we zijn trots op wat Onno Van Gelder Jr. en Roland De Winter als alternatief hebben uitgewerkt”, zeggen Pascal Jacquemyn, diensthoofd Visit Veurne, en cultuurdeskundige Michael Lemenu.
“Het was de bedoeling om een coronaveilig evenement uit te werken waarbij de mensen de gezellige kerstsfeer kunnen opsnuiven, in openlucht, zodat er niet te veel volk tegelijkertijd samentroept”, zegt schepen Celine Mouton. “Het is een mooie kerstwandeling geworden over een traject van twee kilometer voor families of vrienden om in hun kleine bubbel te verkennen. Tegelijkertijd ontdekken ze het verhaal van de Veurnse Kerstslaper, gestoeld op een oude Veurnse legende met een knipoog naar onze spotnaam: de Veurnse Slapers.”
Kerstslapersmuts
“Om helemaal te worden ondergedompeld in de kerstsfeer kunnen de mensen een originele kerstslapersmuts aankopen in de shop van het Landshuis op de Grote Markt. De opbrengst gaat integraal naar vzw Bednet, om dan toch de link te leggen met de Kerstslapers. De wandelbrochure is gratis ter beschikking bij Visit Veurne, Grote Markt 29 in Veurne. Om het aantal bezoekers te spreiden, zullen de panelen opgesteld staan tot 31 januari 2021.”
“Het was wel heel kort dag”, lacht Onno. “Op 20 oktober kreeg ik de vraag of ik een passend kerstverhaal kon uitwerken tegen 18 november en ik moest dan ook een illustrator vinden die het verhaal kon omzetten in beelden op 14 panelen. Ik was even overdonderd en eigenlijk kende ik het verhaal van de Veurnse Slapers niet.”
Cliffhanger
“Ik ontdekte dat de legende teruggaat tot de middeleeuwen, de periode dat de lakenhandel tussen Engeland en Vlaanderen werd stilgelegd. Dat gold ook voor Veurne, dat een dode stad werd waar alleen nog renteniers woonden, wat leidde tot de spotnaam ‘Veurnse Slapers’. Uit het verhaal zijn me twee woorden bijgebleven: ‘renteniers’ en ‘slapers’. Dat was genoeg om mijn ongebreidelde fantasie aan het werk te zetten en het verhaal van ‘Firmin Dorbien’ kreeg vorm.”
“De uitdaging zat hem vooral in het feit dat ik mij moest beperken tot 110 à 120 woorden per paneel en dat de wandelaars niet zouden afhaken na twee panelen. Daarom zorgde ik voor een soort ‘cliffhanger’ bij elk paneel om het spannend te houden, om mensen te triggeren zodat ze nieuwsgierig naar het volgende paneel zouden wandelen. Voor de tekeningen dacht ik meteen aan Roland De Winter, die ik al lang ken en van wie ik weet dat hij dezelfde smaak heeft als ik wat betreft kerst en gezelligheid.”
Audioverhaal
“Mijn deadline was nog krapper”, vult Roland aan. “Ik moest 14 panelen klaarstomen in minder dan drie weken! Gelukkig kon ik het integraal digitaal maken, want als ik het reëel had moeten schilderen, was dit nooit gelukt. Digitaal kan je snel iets opnieuw aanpassen of rechtzetten. Om de kerstsfeer extra in de verf te zetten, primeren de kleuren rood, groen en wit.”
“Ik heb ook zelf wat beelden toegevoegd aan het literaire verhaal: in het paneel met de kiosk bij het huis waar Paul Delvaux ooit heeft gewoond, heb ik drie figuren geïntegreerd die voorkomen in werk van Delvaux. Er is ook het paneel waarin het jongetje figureert dat uit het getto van Warschau werd gedeporteerd maar de oorlog heeft overleefd. Ik heb hem een nieuw leven gegeven … Het was fijn samenwerken met Onno! Ik heb best wel zin om dit nog eens te doen!”
Onno heeft ook het audioverhaal ingesproken voor mensen die moeite hebben om de panelen te lezen. Maar ook zijn besluit is: “dit smaakt naar meer!”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier