Obi Carrein (19) finalist in fotowedstrijd National Geographic: “Pas jaar bezig met fotografie”

Met deze foto van een Marokkaans meisje behaalde Obi Carrein de finale van de National Geographic-fotowedstrijd.
Stefaan Lernout

Met een foto van een Marokkaans meisje dat nieuwsgierig van achter een muurtje kijkt naar voorbijlopende toeristen presenteerde Obi Carrein (19) zich als finalist van de National Geographic-fotowedstrijd. “Ondertussen liggen er plannen op tafel om in december vier weken naar India te reizen, onder meer om er mooie foto’s te kunnen maken.”

Obi Carrein. (foto Padi)
Obi Carrein. (foto Padi) © PATRICK DEPYPERE

Het tijdschrift National Geographic heeft een patent op mooie foto’s, de jaarlijkse fotowedstrijd kan dan ook rekenen op heel wat belangstelling. Dit jaar waagden zowat duizend fotografen hun kans, verdeeld over de categorieën ‘dier’, ‘landschap’ en ‘mens’. Dat Obi Carrein (19) met zijn foto ‘Nomadenkind opgekleed voor het offerfeest’ meteen de finale haalt, is opmerkelijk voor een jong en beginnend fotograaf. Hoewel. Als je de negen andere foto’s bekijkt die de finale haalden, maakt hij meteen een mooie kans op zowel de juryprijs als de publieksprijs waarvoor iedereen nog kan stemmen tot 31 oktober.

Visie op de wereld

“Ik ben fan van National Geographic”, vertelt Obi die in de Normandiëstraat woont. “Toen de lezers uitgenodigd werden om foto’s in te sturen, besloot ik mijn kans te wagen. Dat ik meteen in de finale zit, is onverhoopt, zeker omdat ik pas een jaar bezig ben met fotografie. Vorig jaar in de april begon ik foto’s te nemen met het doel mooie herinneringen van familie en vrienden op te slaan. Ik begon me te interesseren voor fotografie en zocht informatie op het internet.

Dat het meisje net vanachter de muur kwam piepen, was een kwestie van geluk

Een voorbeeld voor Obi bleek Lost Leblanc, die op YouTube de vele landen die hij bezoekt, laat zien zoals ze werkelijk zijn. “Dat wou ik ook”, zegt Obi. “Zo’n mooie foto’s maken. Andere culturen ontdekken en met je eigen ogen zien hoe de mensen er leven. Dat beeld op foto vastleggen, verandert ook je eigen visie op de wereld.”

Zelfstudie

Fotografie is niet eenvoudig, toch heeft Obi het aardig onder de knie. Lessen volgen, deed hij amper, zijn kennis haalde hij uit zelfstudie. En zijn onderwerpen liggen meestal niet om de hoek, het voorbije jaar heeft hij dan ook al heel wat afgereisd. “Vorig jaar zat ik in mijn laatste jaar humane wetenschappen in Menen, eind vorig schooljaar maakten we een reis naar Marokko. Daar maakte ik de foto van het meisje. Het is een nomadenkind in Marokko dat haar mooiste kleren aan heeft om ’s avonds het offerfeest te vieren. Het meisje kijkt verbaasd en nieuwsgierig naar de toeristen die haar voorbij lopen. Dat het meisje net vanachter de muur kwam piepen, was een kwestie van geluk. Enkele tellen later volgde haar moeder en was het moment voorbij. Op reis heb ik steevast mijn fototoestel mee, deze zomer nog in Portugal en deze week vertrek ik naar Tenerife. Daar wil ik op de vulkaan de Teide een foto nemen van de Melkweg. Dat probeerde ik vorig jaar al maar nu wil ik zien in hoeverre mijn kennis al een beter resultaat kan opleveren. Ondertussen liggen er plannen op tafel om in december vier weken naar India te reizen, onder meer om er hopelijk mooie foto’s te kunnen nemen. Dat dit een luxesituatie is, besef ik maar al te goed, ik heb het geluk dat mijn ouders mij daarin steunen.”

Verder studeren

Dit jaar is een ‘tussenjaar’, waar Obi wat van de wereld wil zien en ondertussen heel veel foto’s maken. Volgend jaar overweegt hij om verder fotografie te studeren. Winst in de fotowedstrijd kan hem aardig op weg helpen. De prijzen zijn niet min, met publicatie in het National Geographic allicht als grootste bekroning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier