Nathanaelle Kiekens is de nieuwe voorzitter van het Concertgebouw Brugge: “Ik zie geen problemen, enkel uitdagingen”

Nathanaelle Kiekens, de nieuwe voorzitter van het Concertgebouw. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op 9 mei volgt Nathanaelle Kiekens baron Hugo Vandamme op als voorzitter van het Concertgebouw in Brugge. “Problemen met het dak? Die zijn er om opgelost te worden. Je moet alleen maar de juiste weg vinden”, zegt deze advocate, die gepassioneerd is door muziek.

Speciaal voor dit interview heeft Nathanaelle Kiekens (41) een felroze kleedje aangetrokken. “Doelbewust, met kleur wil ik de diversiteit van het Concertgebouw en mijn positivisme uitstralen. Zo ben ik. Ik zie geen problemen, enkel uitdagingen”, zegt de nieuwe voorzitter van het Concertgebouw.

De vervanging van de losliggende gevelstenen vormt een grote en dure uitdaging bij de start van uw mandaat…

“Als jurist vind ik het natuurlijk jammer dat we na twintig jaar geen verhaal meer hebben tegen de verantwoordelijke voor die slechte pannen. Maar ervoor zorgen dat het dak en de gevel vernieuwd worden is een plezier voor mij. Het is een opportuniteit: een klimaatproject realiseren in een Unesco-zone!”

“Het is mijn missie om Brugge en Vlaanderen te overtuigen geld te steken in de renovatie van ons dak”

“Er bestaat tot nu toe in Europa nog geen gebouw van die omvang in erfgoedcontext, dat zal voorzien worden van ingebouwde fotovoltaïsche cellen. Vlaanderen en de stad Brugge moeten het project, dat zichzelf deels zal terugbetalen door de productie van groene stroom, wel mee financieren. Hen overtuigen is een uitdaging, maar dat is een deel van mijn missie.”

Hoe word je voorzitter van het Concertgebouw?

“Ik werd gevraagd en kreeg de volle steun van mijn voorganger Hugo Vandamme. Het was geen open sollicitatie. Hugo Vandamme mag je gerust mijn mentor noemen, hij was als voorzitter een visionair man die gelooft in jong geweld. Hij gaf mij vaderlijke raad en toch voldoende vrijheid om nieuwe ideeën te lanceren. Ik zetel liever in de raad van bestuur dan dat ik wafels bak. Ik ben geen goede kok.” (lacht)

“Voordien was ik een trouw bezoeker van het Concertgebouw, samen met mijn man Jeffrey Monballiu. Wellicht waren wij indertijd een van de jongste leden van The Keys, muziekliefhebbers die dit podiumkunstenhuis steunen. Mijn mandaat als voorzitter zal pas geslaagd zijn als we ons publiek kunnen verjongen.”

“Mijn mandaat zal pas geslaagd zijn, als we ons publiek kunnen verjongen”

“De tweede uitdaging is om ons uitstekend artistiek programma beter internationaal kenbaar te maken, met zo’n topteam heb ik er alle vertrouwen in. Wij West-Vlamingen blijven te bescheiden, we moeten wat ambitieuzer zijn. Hugo Vandamme zei mij onlangs: het Concertgebouw is nu twintig jaar oud en mag naar de unief.”

Grote dromen

“Als je twintig bent, heb je grote dromen, de wereld ligt aan je voeten. Ik geloof niet in het conflictmodel, door samen te werken met het BMCC en met de toekomstige expohal BRUSK kan Brugge nog meer een cultureel baken in Europa worden.”

“Ik ben voor the coalition of the willing: met positivisme kun je in team veel bereiken. Het Concertgebouw is erkend als grote Vlaamse Instelling en is een iconisch gebouw voor muziek, dans, klankkunst en congressen. Via partnerschap kan het ook een innovatief klimaatproject worden.”

Er zijn nu twee vrouwen aan de macht in het Concertgebouw. Hoe verhoudt u zich tot algemeen directeur Katrien Van Eeckhoutte?

“Katrien is verantwoordelijk voor de dagdagelijkse leiding, mijn taak is vooral de lange termijn plannen. Ik moet ervoor zorgen dat het Concertgebouw over tien jaar staat waar het wil staan. In het artistieke grijp ik uiteraard niet in.”

“De selectieprocedure voor een nieuwe artistieke directeur loopt, Jeroen Vanacker stopt bij ons deze zomer. Maar het programma voor volgend seizoen ligt al vast en het geraamte voor 2025-26 is klaar. Als Vlaamse kunstinstelling zijn wij sowieso gehouden tot een langetermijnplanning. Dat zal ik mee in goede banen leiden.”

U bent vennoot in een Brussels advocatenkantoor en ook bestuurder in AZ Delta…

“En moeder van twee kinderen die voetballen bij Jong Male. Nu zult u vragen hoe ik dat allemaal kan combineren? Door met de glimlach overal vijf minuten te laat te arriveren! Ik ben geen ochtendmens, maar geraak ook zelden vroeg thuis. Ik ben een groot voorstander van het Concertgebouw-café, waar je na een concert kunt napraten. Zo bouw je een echte community op. Ik geloof in de verbindende kracht van muziek, tegen de verzuring.”

Hoe groot is uw passie voor muziek?

“Mijn papa was een groot jazzliefhebber, muziek heeft altijd al een grote plaats in mijn leven ingenomen. Mijn smaak is heel ruim, ik weiger in hokjes te denken. Vroeger zei ik nooit ‘nee’ tegen een technofeestje. Ik hou van Belpop, maar ook van een symfonie van Mahler gebracht door een groot symfonisch orkest.”

“Ik ga graag op muzikale ontdekkingsreis en hou oprecht van muziek. Daarom is dit voorzitterschap zo fijn. Het geeft mij de kans om te proberen om deze wereld een beetje beter achter te laten dan toen ik die aantrof. Maar is dat niet de taak van iedereen?”

Wie is Nathanaelle Kiekens?

Geboren op 11 oktober 1982 in Etterbeek, woont sinds haar derde levensmaand in Brugge. Haar ouders hadden een kleerwinkel in de Steenstraat. Is getrouwd met Jeffrey Monballiu en heeft twee kinderen: Guillaume (7) en Céleste (6).

Carrière

Humaniora bij de Jozefienen, nadien rechten aan de Universiteit Gent. Is vennoot in het internationaal advocatenkantoor Stibbe in Brussel. Is als advocaat gespecialiseerd in publiek recht.

Vrije Tijd

Muziek, skiën en wandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier