Zilverbergkoor werft tenoren en bassen aan: “Om kwaliteit hoog te houden”

Het Zilverbergkoor is dringend op zoek naar nieuwe tenoren en bassen. (foto SB) © Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Zoals zoveel koren heeft ook het Zilverbergkoor te maken met een tekort aan zangers. “We zijn vooral op zoek naar tenoren en bassen om onze groep te versterken”, zegt voorzitter Ludo Bagein. “Dat is nodig om de kwaliteit van onze optredens hoog te kunnen houden.”

Ooit telde men in Roeselare ruim twintig koren. Een aantal is de voorbije jaren verdwenen of opgeslorpt door andere koren. Bijna alle koren zijn in hetzelfde bedje ziek: een tekort aan zangers en zangeressen. “We staan voor onze vijftigste verjaardag”, legt Ludo Bagein van het Zilverbergkoor uit. Het gelegenheidskoortje met uitsluitend dames dat in 1975 werd opgericht door pastoor Schotte is ondertussen uitgegroeid tot een fijne groep van een dertigtal koorleden. We rekruteerden de voorbije jaren niet alleen uit de eigen parochie. Onze zangers komen van overal in de regio naar onze dinsdagrepetities in de Zilverlink.”

“We houden er een breed repertoire op na. Uiteraard is er een deel religieuze muziek, want we zijn nog steeds present op de grote kerkelijke feestdagen. Maar we zingen ook bewerkingen van moderne muziek of volksmuziek. Ook musicalstukken liggen goed bij onze leden.”

“De keuze van de muziek heeft natuurlijk veel te maken met onze dirigent Kristof Desmet. Hij is ook dirigent van Laudato Si, het koor van de Onze Lieve Vrouweparochie en uiteraard stemt hij de stukken af op beide koren. Af en toe zingen we zelfs samen, maar het is niet de bedoeling om te gaan fuseren. Dat is eerder al gebeurd met andere koren. Toen De Mandelgalm van de Sint-Amandsparochie het voor bekeken hield, ging een deel van haar leden zingen bij andere koren. Andere koren zoals het Sint-Michielskoor en het Onze Lieve Vrouwekoor werden één nieuw koor.”

Ervaring niet nodig

“Wij staan op onze onafhankelijkheid en zijn er ook van overtuigd dat ons koor nog levensvatbaar is, maar we steken niet weg dat we op zoek zijn naar versterking, vooral bij de mannenstemmen”, gaat Luc verder. “Koren hebben het altijd lastiger gehad om mannen te rekruteren dan vrouwen. We willen nieuwe leden aantrekken door de drempel zo laag mogelijk te leggen. Er zijn dan ook weinig voorwaarden aan een lidmaatschap verbonden. Graag zingen is er natuurlijk wel eentje, samen met enthousiasme en liefde voor muziek. Ervaring en noten kunnen lezen is dan weer niet noodzakelijk.”

Koorcafé

“Om nieuwe mensen aan te trekken doen we enkele acties. We schakelen de sociale media in, gaan flyers uitdelen en plaatsen advertenties in de krant. De repetities op de tweede dinsdag van de maand zijn telkens open repetities. Wie geïnteresseerd is kan eens komen luisteren of zelfs al meezingen. Die tweede dinsdag is er ook altijd ons koorcafé, waar na de repetitie nog kan worden nagekaart bij een goed glas.”

“We hopen op die manier toch wat nieuwe mensen te bereiken, want met het huidige ledenaantal wordt het steeds moeilijker om het resultaat kwalitatief hoog te kunnen houden”, aldus nog voorzitter Ludo Bagein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier