West-Vlaamse rock met Tummelkröd: “Logisch om in je eigen taal te zingen”

Danny Labeeuw, Koen Declerck, Heino Labeeuw en Boudewijn Vandenbroucke (v.l.n.r.) (gf)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Koen Declerck, Boudewijn Vandenbroucke en Danny en Heino Labeeuw maken sinds vorig jaar opnieuw muziek, en dat in het West-Vlaams. Deze West-Vlaamse rockband experimenteert graag met genres en mag zaterdag 6 juli Ploezerock openen.

“Tuimelkruid is het bovengrondse gedeelte van een plant die, eenmaal volgroeid en droog, zich losmaakt van de wortel en wegtuimelt met de wind.”

“Tummelkröd, dat is rock in onze moedertaal, het West-Vlaams.”

Op het eerste gezicht hebben de twee definities weinig met elkaar gemeen, maar de Zuid-West-Vlaamse muziekgroep Tummelkröd ontleent wel degelijk z’n naam aan de gekende ‘stepperoller’ die je in menig westernfilms door de prairie ziet waaien. “Je mag onze groep zien als een tuimelkruid”, kadert gitarist Heino Labeeuw (48) de naam. “Met onze vorige projecten zijn we van zaadje tot plant en uiteindelijk tot dit tuimelkruid gegroeid.”

Zaadje

En Tummelkröd gaat inderdaad way back. Al in 1993, op z’n achttiende, startte Heino samen met zanger Koen Declerck (49) de groep Shadow Vision. Daarna kwam Danny Labeeuw (47) er als drummer al snel bij. Shadow Vision was een kind van zijn tijd en bracht experimentele rock met een vleugje grunge.

Het waren vooral covers van onder andere Rage Against the Machine en Pearl Jam. De oorspronkelijke bassist verdween doorheen het avontuur en werd vervangen door Boudewijn Vandenbroucke (49). Met die bezetting kan het zaadje voor ons latere tuimelkruid alleszins al geplant worden, want die vierkoppige bezetting is wat Tummelkröd vandaag de dag vormt.

Plant

“Na een paar jaar stopten we uiteindelijk met Shadow Vision”, gaat Heino verder. “Het was eerder spielerei en ik denk dat we allemaal wel meer ons eigen ding wilden gaan doen. In 2001 kwamen we dan met een nieuwe groep op de proppen: Murk. Wim Declerck, de broer van zanger Koen, zat al bij Shadow Vision als medezanger, maar nu kwam er ook een tweede gitarist in de vorm van Peter Ghesquière bij. Het genre werd eerder loud rock en het was al meer ons ding. Er zat zelfs een vleugje punk en metal in. Met Murk waren we relatief succesvol. We stonden onder andere op Rock Waregem, speelden het voorprogramma voor De Mens en Gorki en geraakten tot in de finale van Westtalent.”

Met zes mensen in de band bleek het voor Murk heel moeilijk om telkens een gepast moment te vinden om te repeteren en tegen het jaar 2009 viel het project stil. Heino en Boudewijn bleven echter steeds muziek maken, in de kelder die omgetoverd was tot mini-studio. “We maakten en maken echt van alles”, lacht Boudewijn. “Dat gaat dan van schlagers en popmuziek tot de hardste rock.”

En dat mag echt letterlijk worden genomen. Zo geeft Boudewijn aan zelfs af en toe een T-shirt van Louis Tomlinson, een van de leden van de iconische boyband One Direction, te dragen, al is het shirt wel van z’n dochter. One Direction zal je Tummelkröd evenwel niet horen coveren, maar ‘Feverjam’ van Ashbury Faith bijvoorbeeld wel, en dan nog in het West-Vlaams! “Ik hoop dat Axl Peleman het ooit hoort”, knipoogt Boudewijn.

Tuimelkruid

De plant die Murk was groeide dus na de coronaperiode uit tot het kruid dat Tummelkröd is. Koen en Danny kwamen er vanaf 2023 terug bij. Het bijzondere aan de groep is dat het West-Vlaams voortaan de gekozen taal werd. “We zijn heel trots op ‘onze’ taal: het West-Vlaams”, klinkt het bij de band. “Het is ook gewoon logisch dat je zingt in je eigen taal. Sommige precieze verwoordingen krijg je bijvoorbeeld niet in het Engels gegoten.”

De band wil zich ook niet laten beperken tot wat de klassieke regels van de kunst zijn. “We repeteren wel tot we vinden dat het perfect is natuurlijk”, aldus Boudewijn. “Maar de klassieke toonaard volgen we niet als we dat niet nodig achten. We werken op gevoel. Ik ben dan ook een autodidact.” Blijkbaar zat die drang naar vrijheid bij het maken van muziek er altijd al een beetje in, zegt Heino. “Al van toen we nog met Murk speelden, hoorden we weleens dat we niet alles volgens het boekje doen, maar dat we er ook mee wegkomen. Dat werd ons toch alleszins gezegd met de finale van Westtalent. Het moet gewoon werken en goed voelen.”

Ploezerock

Het eerste wapenfeit van Tummelkröd kwam er met de Rock Rally van het Waregemse Jeugdhuis Den Uitvlucht, wat ze meteen wonnen. “Dat hadden we trouwens zelf niet verwacht”, geeft Heino toe. “We zagen dat echt als een try-out en wonnen gewoon meteen.” Ondertussen trad Tummelkröd nog een paar keer op, maar de belangrijkste datum in de agenda bleef toch wel 6 juli 2024. Dan mag de groep het gratis festival Ploezerock in Vichte namelijk openen. Wil je zelf kennismaken met West-Vlaamse rock? Wees er dan als de kiekens bij!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier