West-Vlaamse band Zee Skirts lanceert nieuwe plaat: “Tot de verbeelding spreken”

Zee Skirts kiest ervoor om de muziek centraal te zetten, niet de bandleden. © Zee Skirts
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De West-Vlaamse band Zee Skirts heeft een nieuwe plaat uit. Twee jaar na de lancering van hun debuut heeft de muziekgroep van frontman Zeezee L’amoroso een nieuw album klaar. De bandleden blijven anoniem en hullen zich in een mysterie. “Zo laten we de muziek spreken, onze persoonlijkheid is niet van belang.”

Zeezee L’amoroso is de artiestennaam van de frontman van Zee Skirts. Onder dat pseudoniem kan de jongeman samen met zijn band incognito blijven. “Dat is sinds de start van onze band een bewuste keuze. Zo kunnen we de muziek laten spreken. Hoe ik eruitzie, wat ik privé doe, dat is van ondergeschikt belang. Het idee om je persoonlijkheid deel uit te laten maken van je muzikaal werk is niet mijn ding. Een beetje magie en mysterie helpt volgens ons om de muziek centraal te zetten”, vertelt Zeezee. “Het is net zo bij literatuur. Als je een roman leest, ken je voor een deel de waarheid. Maar een groot deel blijft mysterie en daarvoor moet je je verbeelding aanspreken.”

De eerste plaat van de band is grotendeels het werk van Zeezee. Nadien kwamen er een aantal bandleden bij om de songs live te spelen. “Bij deze tweede plaat ben ik de schrijver en producer, al zorgen andere muzikanten mee voor de klank van de nummers. De eerste plaat was al langer klaar, maar lanceerden we in 2022 net na corona. Eigenlijk sluit de tweede daar een beetje bij aan.”

Experimentele pop

Volgens Zeezee hebben veel artiesten het mentaal zwaar gehad tijdens de pandemie. Op de nieuwe plaat Only the Bad Sleep Well staan die emoties centraal. “Hoewel ik goed slaap, weet ik dat veel andere artiesten slecht hebben geslapen door de pandemie en de gevolgen ervan. In deze plaat beschrijf ik het verhaal van mensen rondom me die hun slaap lieten. Sommige luisteraars zeggen dat we psychedelische, surrealistische muziek maken. Ik zie het als experimentele pop met bijzondere klanken. Zo spelen er heel wat blazers mee en begint het album met een Japanse tekst.”

De Japanse cultuur komt ook later op de plaat terug. “Ik heb een fascinatie voor dat land en ben er al een aantal keer geweest. Ik studeerde ook drie jaar Japans in avondschool en gebruik bepaalde elementen uit de cultuur en literatuur graag in onze muziek.”

Zee Skirts treedt op 4 augustus op tijdens Campo Solar, op 8 augustus staan ze in het Posthotel in Wetteren. Meer info via Facebook en Instagram.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier