Van Bart Peeters tot Metejoor, Pieter-Jan uit Roeselare is een van de muzikale sterren bij ‘A Capella La’ op Radio 2

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Wie al eens naar Radio 2 luistert of filmpjes kijkt op VRT Max heeft ze misschien al gehoord en/of gezien: de reeks ‘A Capella La’ waarin Vlaamse artiesten een hit brengen met een ‘band zonder instrument’. Alle klank en geluid komt van mensen: 1 artiest, 4 zangers en 2 beatboxers. Eén van die zangers is Pieter-Jan Blomme uit Roeselare.

Intussen zijn er al enkele artiesten de revue gepasseerd in de Radio 2-reeks. Bart Peeters doopte de Radios-klassieker ‘Swimming in the pool’ om tot ‘Zwemmen in de zee’, daarna volgde Metejoors ‘1 op een miljoen’. Sinds deze week is er met Enamorada van Belle Perez een derde classic toegevoegd. Elk liedje werd zorgvuldig ‘uitgekleed’ en ontdaan van alle instrumenten. Geen drums, geen gitaar, geen piano meer. Die partijen werden een voor een overgenomen door beatboxers Paco & Fatty K, en door Impact: een vocaal ensemble van vier jonge stemmen.

Pieter-Jan Blomme (24) uit Roeselare is een van die stemmen en de enige man in het viertal. Hij studeert ‘uitvoerende muziek: pop vocals’ aan het conservatorium van Gent. En mooie liedjes duren misschien niet lang, een muzikale opleiding dan weer wel, zo blijkt. “Na dit ga ik nog twee jaar master volgen en vervolgens wil ik nog een educatieve master doen”, blikt Pieter-Jan alvast even vooruit. Maar de geplande studies beletten niet dat er ook nu al muziek zit in Pieter-Jans bestaan.

Zijn hobby’s en vrijetijdsbesteding omvatten zowat alle aspecten van de muziek: van componeren en arrangeren tot opnemen, dirigeren en muziek màken. “En zingen natuurlijk”, vertelt Pieter-Jan. “Zingen doe ik nog het liefst van al.” Pieter-Jan is ook nog steeds actief lid van het Roeselaarse jeugdkoor Vox Musica, dat op 21 april weer optreedt in De Spil. Zijn rol als dirigent van kinderkoor Mini Musica gaf hij een tijdje terug wel door aan zijn zus Emma, omdat dat voor hem niet meer haalbaar was.

Van #LikeMe tot Sportpaleis

Want de agenda van Pieter-Jan loopt vlotjes vol. De voorbije jaren deed hij backing vocals (en was hij ook even te zien) in het derde en vierde seizoen van #LikeMe en met Dana Winner mocht hij zelfs al proeven van het Sportpaleis. Het project met Impact en ‘A Capella La’ is een verse kers op de taart.

Impact bestaat naast Pieter-Jan ook nog uit Indira, Leonie & Louke Vandorpe (uit Kortrijk, een tweede West-Vlaamse in het kwartet) en vloeit eigenlijk voort uit een examen. “Voor het technisch zangexamen vorig jaar hadden we telkens een volledige band nodig en ook backing vocals”, legt Pieter-Jan uit. “Omdat onze stemmen goed blenden en we ook persoonlijk echt goed overeenkomen, doen we onze examens intussen altijd samen.”

“Het is mijn droom om met muziek mijn boterham te verdienen”

Die ideale mix was ook een van de juryleden opgevallen. Ingrid Mank was extern jurylid tijdens dat examen vorig jaar en zij was laaiend enthousiast toen ze het groepje aan het werk zag. Ze maakte een filmpje en stuurde dat door naar haar man, producer Hans Francken. Sindsdien mogen Pieter-Jan en co regelmatig opdraven als sessiezangers. Een eerste resultaat was er vorig jaar al. “Dan hebben we twee dagen alle radiozenders mogen afschuimen om samen met Metejoor ‘Wat Wil Je Van Mij’ live te komen zingen”, vertelt Pieter-Jan. Die samenwerking zorgde ook voor het bekende vervolg: de a capella la-reeks van Radio 2.

Allen naar de Popvilla!

Voor de contacten met de artiesten zorgt ‘momager’ Ingrid. “De artiest kiest eerst een nummer dat ze graag willen ‘ver-a-capelliseren’ (is dat een woord?)” vertelt Pieter-Jan. “Daarna trekken we met Impact en de beatboxers naar de PopVilla (de muziekstudio van Hans & Ingrid) om te bedenken hoe we elk instrument kunnen omzetten naar een stem. Meestal mag ik de baslijn voor mijn rekening nemen. We zoeken ook leuke stemmetjes of antwoordjes om er aan toe te voegen en vervolgens nemen we alles op. Hans producet alles en maakt er een mooi geheel van.”

En dan moet er ook nog een videoclip opgenomen worden. Daarvoor moet de hele groep naar de VRT. “De eerste keer was toch wel heel stressy”, bekent Pieter-Jan. “Ik had zoiets nog nooit gedaan en om de een of andere reden moet ik altijd als eerste opnemen! Eens alles er op staat, doen wij elk nog vlug een controle of al onze monden wel op het juiste moment open gaan. Want doordat we zelf het arrangement maakten, weten wij natuurlijk goed wie welk stukje zingt.”

Belle Perez

Het eindresultaat mag er trouwens zijn. De vrolijke video’s ademen lente en enthousiasme uit en doen uitkijken naar een volgende exemplaar. Bart Peeters en Metejoor kregen we al, deze week kwam Belle Perez er bij. Het is afwachten welke verrassende artiesten en nummers Pieter-Jan en zijn collega’s de komende weken nog van muziek zullen mogen voorzien.

Voor Pieter-Jan is het allemaal goed, want het past allemaal mooi in zijn droom: z’n boterham verdienen met muziek, eigen muziek brengen en zo veel mogelijk op een podium staan. “Deze kans bij A Capella La is eigenlijk al een deel van mijn droom”, vindt Pieter-Jan. “Dus ben ik heel dankbaar dat ik hiervoor ben uitgekozen.”

We kunnen het goed geloven. En dat zonder Droomfabriek! (Maar toch een beetje mét Bart Peeters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier