Uitverkocht Ieperfest verloopt op wieltjes: “Rukwinden zorgden wel voor extra werk”

Davy Bauwen blikt meer dan tevreden terug. © TOM GHEERAERT TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De organisatoren van Ieper Hardcore Fest kunnen terugblikken op een geslaagde dertigste editie. Voor het eerst in jaren was het festival nog eens helemaal uitverkocht en alles verliep vlot. De reünieshow van lokale helden Congress op zondagavond was de kers op te taart.

Al in maart was Ieper Hardcore Fest, ook bekend als Ieperfest, quasi helemaal uitverkocht. “We hadden enkel voor vrijdag nog enkele dagtickets, maar die waren ook snel uitverkocht. Dat betekent dus dat we een volledig uitverkochte editie hadden, goed voor 3.000 bezoekers”, zegt medeorganisator Davy Bauwen. “Alles is vlot verlopen: nergens miserie, heel goeie sfeer, alle bands geraakten er op tijd… We kunnen enkel tevreden zijn.”

Perfect festivalweer was het nochtans niet. “Het was typisch Belgisch zomerweer, maar op deze locatie maakt dat niet veel uit. Het enige nadeel waren de rukwinden op zaterdag. We zijn dan wel enkele uren bezig geweest om alles extra te beveiligen, zoals de hekken en tentjes. Maar doordat we alles op tijd konden verankeren, hadden we nergens schade.”

Geen klachten

Sinds vorig jaar is het festival verhuisd van de weide net buiten de stad naar de site van het Perron en het JOC in het centrum van Ieper. Ieperfest heeft nu dus veel nabije buren, maar klachten over geluidsoverlast waren er niet. “Ik heb in ieder geval geen telefoons gekregen van de politie of het stadsbestuur. Dus ik vermoed dat er niets van klachten is binnengekomen. We hebben er ook voor gezorgd dat de optredens op het buitenpodium om 22 uur effectief gedaan waren. We hadden dat beloofd aan de buren en die belofte hebben we gehouden.”

Het is duidelijk dat Ieperfest meer dan tevreden is over de nieuwe locatie, maar voorlopig kreeg het festival geen toezegging voor langere termijn. Ieder jaar opnieuw moeten de organisatoren vragen of ze de volgende editie weer op die site mogen organiseren. “We hebben dertig edities gehad. We willen graag de 31ste editie opnieuw op dezelfde locatie, in hetzelfde concept en dezelfde planning. We gaan dus zeker vragen aan het nieuwe stadsbestuur of we het festival opnieuw hier mogen organiseren. Ik denk dat we een meerwaarde voor de stad zijn en een heel goeie invloed hebben op de lokale middenstand. Uiteindelijk lokken we een heel internationaal publiek naar Ieper, zonder dat andere mensen daar nadelen van hebben”, besluit Davy Bauwen.